Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Weidmann: Μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα σώσουν την ευρωζώνη

Τα αιτήματα για ένα δημόσιο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης στη Γερμανία με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης είναι λανθασμένα, δήλωσε ο επικεφαλής της Βundesbank, Jens Weidmann. Mόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, τόνισε.

Weidmann: Μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα σώσουν την ευρωζώνη

O επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, απέρριψε την Παρασκευή τις εκκλήσεις για ένα γερμανικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, λέγοντας πως μόνο οι μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση τις οικονομίες της ευρωζώνης.

«Τα αιτήματα για ένα δημόσιο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης στη Γερμανία με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης είναι λανθασμένα» ανέφερε ο κ. Weimdann σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Ένα ποσοστό επενδύσεων που υπερβαίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας ανεπτυγμένης οικονομίας δεν αναμένεται να δώσει ώθηση στην ευημερία, αυτό ισχύει τόσο για τις δημόσιες όσο και για τις ιδιωτικές επενδύσεις» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει ο κ. Weidmann τόνισε ακόμα πως είναι λανθασμένη και η άποψη ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης.

«Αποτελεί μια ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς μέσω της νομισματικής πολιτικής να αυξήσει την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας μόνιμες θέσεις εργασίας. Στο τέλος αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η ανάπτυξη και η απασχόληση έρχονται με τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ανταγωνιστικά προϊόντα και με καλά καταρτισμένο προσωπικό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δημοσιεύτηκε πρόταση ενός Γερμανού και ενός Γάλλου οικονομολόγου που ζητά την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στη Γερμανία κατά 24 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v