Fed: Βελτιωμένα τα στοιχεία για απασχόληση

Οι περισσότερες περιφέρειες παραμένουν αισιόδοξες για το οικονομικό outlook αναφέρει στην έκθεση της η Fed, σημειώνοντας εκτεταμένα κέρδη στην απασχόληση. Ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες από την φθηνότερη βενζίνη. Προβληματισμός στον ενεργειακό τομέα για την βουτιά στο αργό.

Fed: Βελτιωμένα τα στοιχεία για απασχόληση

Η αμερικάνικη οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με την πτώση στην τιμή της βενζίνης να δίνει ώθηση στην κατανάλωση, αναφέρει η Fed σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Στην «Beige Book», η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι περισσότερες περιφέρειες της παραμένουν αισιόδοξες για το οικονομικό outlook.

Όπως επισημαίνει το Marketwatch, είναι η πρώτη έκθεση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν χρησιμοποιεί την περιγραφή «μέτρια» ή «ήπια» για την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας.

«Η καταναλωτική δαπάνη συνέχισε να κινείται υψηλότερα στις περισσότερες περιφέρειες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» σημειώνεται στην Beige Book. «Ορισμένοι σύνδεσμοι εκτιμούν ότι οι χαμηλότερες τιμές στην βενζίνη συνέβαλλαν στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης» τονίζεται.

Η έκθεση διαπιστώνει πως η καταγράφηκαν εκτεταμένα κέρδη στην απασχόληση σε όλες τις περιφέρειες. Με βάση τα στοιχεία η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι εργοδότες να δυσκολευτούν να βρουν υπαλλήλους σε τομείς όπως το IT, οι νομικές υπηρεσίες, την μεταποίηση και τις μεταφορές.

Εν τω μεταξύ, αν και ο πληθωρισμός παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένες περιφέρειες κατέγραψαν μικρές αυξήσεις στο κόστος εργασίας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση Beige Book προσφέρει τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί στις συνεδριάσεις της η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Προβληματισμός στον τομέα της ενέργειας

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείας στον τομέα της ενέργειας, αν και δεν έχει επιβραδυνθεί η εξορυκτική δραστηριότητα.

«Οι εταιρείες με παρουσία στο Κόλπο του Μεξικό επανεξέτασαν τις επιχειρήσεις τους και στο Ντάλας οι χαμηλότερες τιμές επηρέασαν το outlook της εξορυκτικής δραστηριότητας», σημειώνεται στην Beige Book. Στο Τέξας, η ζήτηση για νομικές υπηρεσίες από πετρελαϊκές εταιρείες μειώθηκε λόγω της αβεβαιότητας και οι τράπεζες ετοιμάζονται για πιθανή επιβράδυνση των δραστηριοτήτων τους.

Η βουτιά του αργού προκαλεί ανησυχία και εκτός του ενεργειακού τομέα, στη βιομηχανία πετροχημικών, στις τράπεζες και στις εταιρείες προμήθειας μεταλλευτικού εξοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v