Πούτιν: Πάγωμα φόρων και αμνηστία στα funds που επιστρέφουν

"Η Ρωσία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες" δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Απευθύνει κάλεσμα στα ξένα κεφάλαια με πάγωμα φορολογίας και αμνηστία σε όσους επιστρέφουν. Ρίχνει χρήματα στις τράπεζες και υπόσχεται μέτρα εναντίον των κερδοσκόπων στο ρούβλι.

Πούτιν: Πάγωμα φόρων και αμνηστία στα funds που επιστρέφουν

Αντιμέτωπος με την τέλεια οικονομική καταιγίδα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επικεντρώνει την ετήσια ομιλία του State of the Union στην οικονομία. Προτείνει πάγωμα της φορολογίας, αμνηστία στα κεφάλαια που επαναπατρίζονται, αλλά και χρήση των κρατικών ταμείων για να στηριχθούν οι εγχώριες τράπεζες και δηλώνει: «Η Ρωσία θα ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες».

Το ρωσικό νόμισμα κατέγραψε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 1998, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέμβει εκ νέου στην αγορά συναλλάγματος. Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι διπλό, καθώς τα δημόσια έσοδα πλήττονται από την αλλαγή των δεδομένων στην ενεργειακή αγορά με την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σημειώνεται ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% των ρωσικών εξαγωγών

«Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν είχαν γίνει όλα αυτά (αναφορά στην ουκρανική κρίση)… θα έβρισκαν κάποιον άλλο λόγο να περιορίσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ρωσίας. Η πολιτική του περιορισμού δεν εφευρέθηκε χθες» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απηύθυνε ωστόσο, κάλεσμα προς τα διεθνή κεφάλαια λέγοντας πως η Ρωσία δεν διαλέγει το δρόμο της απομόνωσης και πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ΗΠΑ και Ευρώπη, παρά την κρίση στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις αποτελούν κίνητρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις και η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Προτείνω πάγωμα των υπαρχουσών φορολογικών συνθηκών ώστε να μην αλλάξουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Προτείνω επίσης πλήρη αμνηστία για τα κεφάλαια που επιστρέφουν στη Ρωσία» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ζήτησε επίσης από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση να εφαρμόσουν «αυστηρά μέτρα» για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους στην αγορά συναλλάγματος. Δήλωσε τέλος ότι τα χρήματα το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (που υπολογίζονται στα 81,7 δισ. δολ.) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των εγχώριων τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v