Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙLO: «Κολλημένοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Οι απολαβές των εργαζομένων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007, αποκαλύπτει έκθεση της ILO. Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης.

ΙLO: «Κολλημένοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι στον ανεπτυγμένο κόσμο και οι εργαζόμενοι δεν έχουν επωφεληθεί από την άνιση οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί σε έκθεση της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Ο μέσος μισθός στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξήθηκε 0,1% το 2012 και 0,2% το 2013, σύμφωνα με την διετή έκθεση της ILO.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, οι εργαζόμενοι σε πολλές πλούσιες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζουν λιγότερα από το 2007.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η ΙLO υποστηρίζει πως η στασιμότητα στους μισθούς δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και η συνέπεια μακροπρόθεσμων τάσεων όπως η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και η αποδυνάμωση των συνδικάτων.

Από την δεκαετία του 1980, οι μισθοί αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από την παραγωγικότητα, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από την οικονομική ανάπτυξη. Η τάση αυτή διακόπηκε από την οικονομική κρίση, αλλά συνεχίστηκε στα περισσότερα κράτη. Εξαίρεση αποτελούν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το μερίδιο των εργαζομένων στο συνολικό εισόδημα παραμένει σταθερό.

H ΙLO τονίζει πως οι κυβερνήσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ανιστότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο τον κατώτατο μισθό και να ενισχύσουν τις διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v