Χαμηλό 5ετίας για τον πληθωρισμό στην Κίνα

Ορατός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Κίνα. Σε χαμηλό 5ετίας ο πληθωρισμός καταναλωτή ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,7%. Τι περιμένουν αναλυτές και αγορές από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Χαμηλό 5ετίας για τον πληθωρισμό στην Κίνα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα με την προσοχή να στρέφεται πλέον στην αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι ορατός. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 5 ετών, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος επί 33 συναπτούς μήνες. Το Νοέμβριο ο πληθωρισμός καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,4% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,7%.

«Η Κίνα έχει μπει σε μία ταχύτατη διαδικασία αντιπληθωρισμού και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» αναφέρει ο Liu Li-Gang, της Australia & New Zealand Banking Group και συμπληρώνει: «Καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξαντλεί τα νέα και αναποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής, πιστεύουμε πως η επόμενη κίνηση θα είναι χαλάρωση των κανόνων για τα υποχρεωτικά αποθέματα των τραπεζών έτσι ώστε να ανακτήσει η κεντρική τράπεζα την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής της».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο κινεζικός Τύπος ανέφερε ότι επίκειται πτωτική αναθεώρηση του επίσημου στόχου για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ από 7,5% στο 7% για ο 2015. Με άλλα λόγια, η Κίνα θα καταγράψει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1990. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v