Αργεντινή: Ενεργειακό ντιλ $550 εκατ. με Petronas

Η σύμπραξη με την μαλαισιανή κρατική εταιρεία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση της κρατικής YPF από το 2012. Συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψαν πρόσφατα η Royal Dutch Sell και η γαλλική Total, έναντι $250 εκατ. και $300 εκατ. αντίστοιχα

Αργεντινή: Ενεργειακό ντιλ $550 εκατ. με Petronas

Η Petronas υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία $550 εκατ. με την YPF της Αργεντινής για την εξέλιξη των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου, παρά τους φόβους ότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου θα υπονομεύσει την κερδοφορία μη συμβατικών ενεργειακών έργων.

Η σύμπραξη με την μαλαισιανή κρατική εταιρεία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση της YPF από τότε που το δημόσιο πήρε το πλειοψηφικό μερίδιο από την ισπανική Repsol. Είχε προηγηθεί μια συμφωνία $2,8 δισ. με την Chevron για την εξέλιξη των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στην Vaca Muerta.

Μολονότι το ντιλ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αυτή της Chevron, θα έχει παρόμοια δομή, με την Petronas να προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την τριετή πιλοτική φάση του έργου, η οποία αν στεφθεί από επιτυχία θα οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου $10 δισ.

Όπως μεταδίδουν οι FT, το ντιλ θα βοηθήσει την Αργεντινή να εδραιώσει την θέση της ως η πιο εξελιγμένη αγορά σχιστολιθικού αερίου εκτός ΗΠΑ.

Συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψαν πρόσφατα η Royal Dutch Sell και η γαλλική Total, έναντι $250 εκατ. και $300 εκατ. αντίστοιχα, ενώ στην κρατική YPF έχουν επενδύσει ο Τζορτζ Σόρος και ο Κάρλος Σλίμ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v