Bενεζουέλα: Εκτίναξη των CDS σε νέα επίπεδα ρεκόρ

Το 5ετες CDS της Βενεζουέλας σημείωσε άλμα 623 μονάδων βάσης, στις 3.776 μονάδες, υψηλότερα και από αυτό της Αργεντινής. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία της χώρας.

Bενεζουέλα: Εκτίναξη των CDS σε νέα επίπεδα ρεκόρ

Οι φόβοι της αγοράς για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Βενεζουέλας πλησιάζουν σε επίπεδα πανικού, καθώς βουτάει η τιμή του αργού.

Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της χώρας σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά την Τετάρτη, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΟΠΕΚ για την ζήτηση το 2015 και την κατρακύλα του Brent κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι.

Όπως μεταδίδουν οι FT, το 5ετες CDS της Βενεζουέλας σημείωσε άλμα 623 μονάδων βάσης, στις 3.776 μονάδες, υψηλότερα και από αυτό της Αργεντινής. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία.

Το κόστος ασφάλισης ενός χαρτοφυλακίου χρέους της Βενεζουέλας για πέντε χρόνια έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από τον Ιούνιο, όταν άρχισε η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Η Βενεζουέλα είναι η πιο ευάλωτη από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και άσκησε σημαντικές πιέσεις στον ΟΠΕΚ για μια μείωση της παραγωγής. Με το πετρέλαιο να αντιστοιχεί περίπου στο 96% των εσόδων από εξαγωγές και στο 48% των εσόδων του προϋπολογισμού, οι απώλειες στο αργό έχουν επιβαρύνει δραματικά την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρει ρευστότητα, η κυβέρνηση της χώρας στράφηκε στην Goldman Sachs, στην οποία πούλησε χρέος με discount πάνω από 40%. Επιπλέον, έχει διευρύνει τον ορισμό για τα συναλλαγματικά αποθέματα, για να συμπεριλάβει διαμάντια και άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η οικονομία της Βενεζουέλας μπορεί να έχει συρρικνωθεί πάνω από 10% φέτος. Η γιγαντιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ, μαζί με την κατάρρευση του μπολιβάρ και την εκτίναξη του πληθωρισμού και των αποδόσεων, έχει αυξήσει τα στοιχήματα των επενδυτών για χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v