Ιρλανδία: Προσγειώθηκε το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο (3,5%)

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ιρλανδικού ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 3,5%, ενώ στο β΄ τρίμηνο είχε εμφανίσει ανάπτυξη 7,7% και στο α΄ εξάμηνο 5,5%.

Ιρλανδία: Προσγειώθηκε το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο (3,5%)

Η ιρλανδική οικονομία προσγειώθηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2014, εμφανίζοντας πρακτικώς μηδενική ανάπτυξη σε σύγκριση με την «απογείωση» που είχε εμφανιστεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε μόλις 0,1% στην περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, που δεν περιλαμβάνει την επίδραση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, αυξήθηκε 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ιρλανδικού ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 3,5%, ενώ στο β΄ τρίμηνο είχε εμφανίσει ανάπτυξη 7,7% και στο α΄ εξάμηνο 5,5%.

Οι αναλυτές ήδη θεωρούσαν εξωπραγματικούς τους εύρωστους προηγούμενους ρυθμούς και περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Πλέον η πλειοψηφία εκτιμά ότι η συνολική ανάπτυξη στο 2014 θα είναι περί το 5%. Στον προϋπολογισμό 2015 υπολογίζεται ανάπτυξη 4,7%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v