Σε bear market τα "παραμεθόρια" χρηματιστήρια

Ο δείκτης FTSE Frontier 50 υποχώρησε 1,7% σήμερα και έχει πλέον χάσει 20,1% τα ης αξίας του σε σχέση με την αιχμή του Σεπτεμβρίου.

Σε bear market τα παραμεθόρια χρηματιστήρια

Οι «παραμεθόριες» (frontier) αγορές βρίσκονται επισήμως σε bear market, καθώς με την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή τους σήμερα, έχουν συσσωρεύσει απώλειές μετά το ζενίθ του καλοκαιριού, που ανέρχονται στο 20%.

Οι αποκαλούμενες παραμεθόριες αγορές, που περιλαμβάνουν χρηματιστήρια όπως της Νιγηρίας, της Ρουμανίας και του Βιετνάμ, είχαν απολαύσει ανοδικό σερί τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα πια υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν γενικότερα τις αναδυόμενες αγορές.

Ένας σημαντικός πρόσθετος παράγοντας για τις απώλειες είναι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, αφού οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Νιγηρία, το Κατάρ και το Ομάν κατατάσσονται στις παραμεθόριες οικονομίες της αγοράς.

Ο δείκτης FTSE Frontier 50 υποχώρησε 1,7% σήμερα και έχει πλέον χάσει 20,1% τα ης αξίας του σε σχέση με την αιχμή του Σεπτεμβρίου.

Όταν οι αγορές εμφανίζουν πτώση 10% και πάνω από το πιο πρόσφατο υψηλό τους, αυτό χαρακτηρίζεται διόρθωση, ενώ μια πτώση 20% και πάνω θεωρείται είσοδος σε πτωτική αγορά (bear market).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v