Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές Ιαπωνίας: Μεγάλη νίκη για το Σίνζο Άμπε

Οι Ιάπωνες ψήφισαν "ναι" για τη συνέχιση των Αμπενομικών, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διατήρησε πλειοψηφία δύο τρίτων μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ιστορικό χαμηλό για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Εκλογές Ιαπωνίας: Μεγάλη νίκη για το Σίνζο Άμπε

Σαρωτική χαρακτηρίζεται η νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις εκλογές της Κυριακής που ερμηνεύονται ως δημοψήφισμα για την πολύκροτη οικονομική πολιτική των Αμπενομικών. Σύμφωνα με τα exit polls, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του Komeito παίρνουν 326 έδρες σε σύνολο 475 και έχουν έτσι πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή της χώρας.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο, η χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό συμμετοχής βρέθηκε μάλιστα σε ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 53,3%.

Ο ίδιος ο Άμπε φάνηκε μετριοπαθής και συγκρατημένος στις δηλώσεις του. «Πήραμε έγκριση από το λαό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αλαζόνες» δήλωσε μετά τις εκλογές.

Η πορεία της ιαπωνικής οικονομίας άλλωστε, δεν είναι η προσδοκώμενη παρά το πείραμα των Αμπενομικών με τη σαρωτική νομισματική και δημοσιονομική επέκταση. Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με αποκορύφωμα τη συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v