Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρούβλι: Έχασε και το "φράγμα" των 60 ανά δολάριο

Το yield στο κρατικό ομόλογο 2023 της Μόσχας έχει εκτιναχθεί στο 6,86% σήμερα, παραπάνω από τα yields της Ρουάντας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ρούβλι: Έχασε και το φράγμα των 60 ανά δολάριο

Το ρούβλι διολίσθησε επί έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 60 ανά δολ., καθώς η επενδυτική ψυχολογία έναντι της ρωσικής οικονομίας επιδεινώνεται, ανεξάρτητα από το σημερινό, πρόσκαιρο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Το ρωσικό νόμισμα διολίσθησε 3,5% σήμερα έως το χαμηλό του 60,63. Με την τωρινή βουτιά επιτείνεται η βύθιση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου φέτος στο 45,6%, με τη δεύτερη χειρότερη εμφάνιση στον κόσμο μετά το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας χρίβνια.

Την ίδια ώρα, τα yields (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογα της Ρωσίας σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Το yield στο κρατικό ομόλογο 2023 της Μόσχας έχει εκτιναχθεί στο 6,86% σήμερα, παραπάνω από τα yields της Ρουάντας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, με το senior ομόλογο 2022 της Rosneft να βουλιάζει στα 70,2 σεντς ανά δολάριο με yield 10,1%, της Gazprom στα 87 σεντς και της Lukoil στα 74 σεντς. 

Η τιμή του πετρελαίου, αν και ανακάμπτει σήμερα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, παραμένει 43% χαμηλότερη μέχρι στιγμής στο 2014, όσον αφορά τις τιμές του Brent.

Η Ρωσία αντλεί το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των ρωσικών χρηματιστηριων, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και έγκριση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v