Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο

Ο τζίρος του λαθρεμπορίου άγριων ζώων εκτιμάται στα 14,5 δισ. ευρώ και αποτελεί την τέταρτη πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, την παραχάραξη και τη διακίνηση ανθρώπων.

Το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο

Είναι ακριβότερα από το χρυσάφι και την πλατίνα. Ο τζίρος εκτιμάται στα 14,5 δισ. ευρώ. Εκατόν τριάντα εννέα άνθρωποι που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της σχετικής μαφίας καταζητούνται σε ολόκληρο το κόσμο.
Πρόκειται για μερικούς συγκλονιστικούς αριθμούς που προέκυψαν από την έρευνα σχετικά με τη λαθραία διακίνηση άγριων ζώων.

Το χειρότερο από όλα; Αυτή η μαφία βασίζεται στην ανισότητα καθώς ο «στρατός των λαθροκυνηγών» ανανεώνεται συνεχώς από τους πεινασμένους του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ πάντα υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι στο πλανήτη -και στην Ελλάδα- για να πληρώσουν αδρά προκειμένου να αποκτήσουν ένα περίτεχνο κόσμημα από ελεφαντόδοντο ή λίγη σκόνη από κέρατο ρινόκερου για να βελτιώσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.

Οι αριθμοί της έρευνας

14.500.000.000 ευρώ. Αυτός είναι ο τζίρος του λαθρεμπορίου αγρίων ζώων. Είναι ο τέταρτος μεταξύ των πιο κερδοφόρων παράνομων επιχειρήσεων στον κόσμο, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, την παραχάραξη και τη διακίνηση ανθρώπων. Οκτώ χώρες χαρακτηρίζονται ως κύρια γρανάζια: Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Κίνα. Πέρα από τις τοπικές συμμορίες εμπλέκονται αντάρτες, παραστρατιωτικές ομάδες και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Για παράδειγμα, με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτήθηκαν αντάρτικες ομάδες, όπως ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου στην Ουγκάντα, το Σουδάν και η Τζαντζαουίντ Αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία.

800 είδη. Πρόκειται για τον αριθμό των ειδών που έχει απαγορευτεί η εμπορία τους καθώς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Η λίστα περιλαμβάνει ορισμένους πληθυσμούς ελεφάντων, τίγρεις, γορίλες, θαλάσσιες χελώνες, και μια σειρά από αιλουροειδή, παπαγάλους και αρά. Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει ένα περιορισμένο και ελεγχόμενο εμπόριο, ιδίως μέσω αδειών εξαγωγής για τα ζώα και τα παράγωγα προϊόντα. Εκτιμάται ότι εκτός των άλλων το παράνομο εμπόριο αφορά κάθε χρόνο 500-600 εκατ. τροπικά ψάρια, 15 εκατ. γουνοφόρα ζώα, 5 εκατ. πουλιά, 2 εκατ. ερπετά κ.ά.

2.000 κέρατα. Τόσα κέρατα ρινόκερου από την Αφρική εκτιμάται ότι διακινήθηκαν τον περασμένο χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι 30 φορές μεγαλύτερος από ό,τι το 2000. Τρεις ρινόκεροι πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της λαθροθηρίας. Τα κέρατα καταλήγουν κυρίως στο Βιετνάμ και στην Κίνα όπου διακινούνται με μορφή σκόνης. Σημειώνεται ότι στη σκόνη αυτή αποδίδονται θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Το ίδιο ισχύει και για τα οστά τίγρης. Το ελεφαντόδοντο είναι περιζήτητο για κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης. Σήμερα, ένας ελέφαντας πεθαίνει κάθε 15 λεπτά στον κόσμο για το ελεφαντόδοντό του. Συνολικά, 30.000-35.000 ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο από έναν πληθυσμό 500.000.

51.000 ευρώ / κιλό. Αυτή είναι η τιμή του κέρατου ρινόκερου στη μαύρη αγορά, πολύ υψηλότερη από εκείνη του χρυσού (37.900 ευρώ) ή της πλατίνας (43.200 ευρώ). Η τιμή στο ελεφαντόδοντο είναι περίπου 1.500 ευρώ ανά κιλό.

139 εγκληματίες. Αυτός είναι ο αριθμός των ατόμων που καταζητούνται από την Interpol για εγκλήματα αυτής της μορφής. Καταζητούνται από 36 χώρες, για αξιόποινες πράξεις συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων: της παράνομης αλιείας, της διακίνησης άγριας ζωής, του παράνομου εμπορίου αποβλήτων, της παράνομης υλοτομίας και του παράνομου εμπορίου ελεφαντόδοντου.

9.500 αγγελίες. Το εμπόριο άγριας ζωής χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το διαδίκτυο. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2014 σε 16 χώρες, εντοπίστηκαν 9.500 αγγελίες για είδη παράνομης λαθροθηρίας, εκτιμώμενης αξίας περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v