Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέα επίθεση Weidmann κατά QE από EKT

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αποτελούν λύση, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann. Τόνισε ακόμα πως οι αγορές πρέπει να μάθουν πως δεν θα εκπληρώνονται πάντοτε οι προσδοκίες τους.

Nέα επίθεση Weidmann κατά QE από EKT

O επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός διευρυμένου προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Weidmann υποστήριξε πως η εφαρμογή ενός QE θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αποτελεσματικό στην τόνωση του πληθωρισμού.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο ίδιος δεν έκλεισε τελείως την πόρτα σε επιπρόσθετη τόνωση από την ΕΚΤ, σημειώνοντας πως οι αξιωματούχοι πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό .

«Προσομοιώσεις δείχνουν ότι η ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη θα τόνωνε τον πληθωρισμό, αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς θαύματα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγάλες ποσότητες για την επίτευξη μέτριων και αβέβαιων αποτελεσμάτων» τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μάλλον μετριασμένες και αβέβαιες επιπτώσεις, καθώς και τους κινδύνους και τις παρενέργειες και το γεγονός πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αυτήν την στιγμή, είμαι σκεπτικός στο ενδεχόμενο ενός QE» ανέφερε ο κ. Weidmann.

«Οι αγορές πρέπει να μάθουν κάποια στιγμή ότι δεν εκπληρώνεται κάθε προσδοκία, κάθε ευχή» υποστήριξε. «Ίσως δεν είναι τόσο κακό όταν δημιουργείται η εντύπωση πως η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θυμίζει μια ομάδα τρωκτικών που κατευθύνται προς το ίδιο σημείο» επισήμανε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Bundesbank είχε αντιταχθεί στην έναρξη αγορών καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων από την EKT τον Σεπτέμβριο. Από τότε αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν στείλει ισχυρά σήματα πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα και στις αγορές κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v