Mετά τη βουτιά ανακάμπτει το ρούβλι

Κέρδη περίπου 8% καταγράφει το ρούβλι, σε μια ημέρα με έντονες διακυμάνσεις. Ράλι 17% στη Μόσχα. Παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών με αγορά συναλλάγματος $7 δισ. Δεν θα επιβάλλουμε περιορισμούς στις κινήσεις συναλλάγματος καθησύχασε ο Μεντβέντεφ.

Mετά τη βουτιά ανακάμπτει το ρούβλι

Την μεγαλύτερη άνοδο από το 1998 καταγράφει την Τετάρτη το ρούβλι, μετά την δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμιτρι Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλλει υπερβολικά σκληρές ρυθμίσεις για την προστασία του νομίσματος και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ρούβλι έχει περιορίσει ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, όταν κατέγραψε βουτιά 11% και βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και της κεντρικής τράπεζας για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Αποτέλεσμα ήταν η κοινή απόφαση για παρέμβαση η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας να δηλώνει ότι είναι έτοιμο να πουλήσει συνάλλαγμα έως 7 δισ. δολ.

Αρχικά η αντίδραση των αγορών ήταν θετική, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει ράλι έως και 6,6%. Σύντομα όμως, το κλίμα άλλαξε και το ρούβλι έπεσε ως και 5% έναντι του δολαρίου.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται 7,7% αυτήν την στιγμή έναντι του δολαρίου, στα 63 ρούβλια το δολάριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο μετά την κρίση του 1998. Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακό ράλι καταγράφει το ρωσικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη RTS να κινείται 17% υψηλότερα. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το 1998.

Λίγο αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την ανακούφιση του τραπεζικού κλάδου της χώρας, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την μετάδοση σε κρίση ρευστότητας, υποστηρίζοντας περαιτέρω την ανάκαμψη του εθνικού νομίσματος.

Μεντβέντεφ: Δεν θα επιβάλουμε περιορισμούς στις κινήσεις συναλλάγματος

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως θα υπάρξει νέα συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, στην οποία θα συμμετάσχει η κεντρική τράπεζα, αλλά επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Rosneft και της Gazprom. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως το ρούβλι δεν βρίσκεται πλέον "στη βολική ζώνη για την οικονομία". "Η κατάσταση πρέπει να παρακολουθηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο" δήλωσε.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι "δεν χρειάζονται αυστηροί κανονισμοί για την αγορά συναλλάγματος. Η ενέργειά μας πρέπει να βασιστεί στους μηχανισμούς της αγοράς". Απέδωσε μάλιστα την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος στη συμπεριφορά των Ρώσων εξαγωγέων. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας άλλωστε, δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για χειραγώγηση στη συγκεκριμένη αγορά.

Αναλυτές αλλά και traders αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιδράσει επιβάλλοντας περιορισμούς στις κινήσεις των κεφαλαίων και του συναλλάγματος, «εναλλακτική που οι αξιωματούχοι στη Μόσχα συζητούν, αν και θεωρητικώς, εδώ και καιρό» όπως αναφέρουν οι Financial Times. Και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, διαβεβαίωσε πως δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η MSCI προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στις κινήσεις των κεφαλαίων ή του συναλλάγματος από το Κρεμλίνο θα οδηγήσει σε αλλαγή του status για τη ρωσική αγορά. Δήλωσε συγκεκριμένα πως η Ρωσία θα βγει από την ομάδα των αναδυόμενων αγορών και θα υποβαθμιστεί σε "Standalone Μarket" μαζί με χώρες όπως το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

H κίνηση του δείκτη RTS και του ρωσικού νομίσματος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v