Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υellen: Mην περιμένετε αυξήσεις επιτοκίων με σταθερό ρυθμό

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα γίνει με σταθερά μετρημένα βήματα όπως το 2004 με 2006, τόνισε η Yellen. Αποκλείει κάποια κίνηση στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Βλέπει θετική επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ από την πτώση του αργού. Παροδική η πίεση στον πληθωρισμό.

Υellen: Mην περιμένετε αυξήσεις επιτοκίων με σταθερό ρυθμό

Η Fed δεν θα επαναλάβει την στρατηγική αύξησης των επιτοκίων που ακολούθησε ο Greenspan το 2004 με 2006, όταν τα επιτόκια αυξάνονταν με μετρημένα βήματα σε κάθε συνεδρίαση, τόνισε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Janet Yellen, στην τελευταία συνέντευξη τύπου για το 2014.

Η ίδια απέκλεισε πάντως η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων να ξεκινήσει στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

«Καθώς συνεχίζεται η πρόοδος προς την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης και του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε την νομισματική στήριξη» επισήμανε η κ. Yellen. «Αλλά με βάση το σημερινό outlook, η Επιτροπή κρίνει πως μπορεί να είναι υπομονετική σε αυτό. Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί απίθανο να ξεκινήσει την διαδικασία ομαλοποίησης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Η αξιολόγηση αυτή βέβαια εξαρτάται από τα στοιχεία» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Fed θα συνεδριάσει ξανά στις 27 με 28 Ιανουαρίου, στις 17-18 Μαρτίου και στις 28 με 29 Απριλίου. 

Όσον αφορά την πτώση στις τιμές του αργού η Yellen τόνισε πως είναι μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο outlook και πρόσθεσε πως θα είναι θετική για την οικονομία των ΗΠΑ. Η ίδια υπογράμμισε πως η πτώση στις τιμές του αργού και οι πιέσεις στον πληθωρισμό θα είναι παροδικές.

«Η Επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σταδιακά προς το στόχο. Κάνοντας την πρόβλεψη αυτή, η Επιτροπή γνωρίζει την πρόσφατη πτώση στις μετρήσεις του πληθωρισμού. Στο σημείο αυτό η Επιτροπή κρίνει ότι οι κινήσεις αυτές θα αποδειχτούν παροδικές και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v