Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ σε Γερμανία: Επενδύστε περισσότερο σε υποδομές

Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων προσφέρει ιδανική ευκαιρία στην Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, εκτιμά έκθεση του ΔΝΤ. Μεγάλα τα οφέλη για την εγχώρια οικονομία και την ευρωζώνη. Τι θα κερδίσει η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

ΔΝΤ σε Γερμανία: Επενδύστε περισσότερο σε υποδομές

H αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην Γερμανία θα είχε θετικές επιπτώσεις για την γερμανική οικονομία αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, εκτιμά έκθεση που συντάχθηκε από ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έκθεση επισημαίνει πως μολονότι η Γερμανία δεν θεωρείται μια χώρα με έλλειμμα στις υποδομές, η πραγματικότητα είναι πως έχουν εντοπιστεί άμεσες ανάγκες στον τομέα των μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ερευνητές καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα όσον αφορά τον θετικό αντίκτυπο στην γερμανική οικονομία και στην ευρωζώνη από μια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων από το Βερολίνο:

*Μια αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις από την Γερμανία θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά την ίδια ώρα θα αυξήσει μακροπρόθεσμα και το ΑΕΠ. Μια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 0,5% του ΑΕΠ για τέσσερα χρόνια θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,75%.

*Επιπρόσθετα, η διασπορά των οικονομικών οφελών ενός τέτοιου προγράμματος στην ευρωζώνη θα είναι αρκετά σημαντική.

Μια αύξηση των γερμανικών δημόσιων επενδύσεων κατά 0,5% του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αύξηση της ανάπτυξης και στην ευρωζώνη. Ο θετικός αντίκτυπος στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία θα είναι της τάξης του 0,3%, εφόσον η νομισματική πολιτική παραμείνει υποστηρικτική.

«Συνολικά, φαίνεται πως το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την χρηματοδότηση αποτελεσματικών επενδυτικών σχεδίων με ιστορικά ευνοϊκά επιτόκια» τονίζει η έκθεση.

O αντίκτυπος ενός προγράμματος επενδύσεων σε συνδυασμό με υποστηρικτική νομισματική πολιτική

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v