Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε την Βενεζουέλα σε «CCC» από «Β»

Η υποβάθμιση αντανακλά την περιορισμένη δυνατότητα της Βενεζουέλας να απαντήσει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, τονίζει η Fitch. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί στο μισό από το τέλος του 2008.

Fitch: Υποβάθμισε την Βενεζουέλα σε «CCC» από «Β»

Η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Βενεζουέλας σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε «CCC» από «Β».

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά τους εξής παράγοντες:

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη πτώση στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, αυξάνοντας τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών δεδομένης της μειωμένης ευελιξίας στην χρηματοδότηση από το εξωτερικό και την αύξηση της μακροοικονομικής αστάθειας. 

Η εξάρτηση της Βενεζουέλας από τα εμπορεύματα είναι υψηλή, καθώς το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 92% των εσόδων από εξαγωγές και 50% των εσόδων της κυβέρνησης το 2014. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα διαβρώσουν την βασική πηγή συναλλάγματος για την οικονομία. 

«Η δυνατότητα της οικονομίας της Βενεζουέλας να απαντήσει σε αυτό το εξωτερικό σοκ περιορίζεται από το σχετικά χαμηλό επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων, εμπόδια στην λειτουργική ρευστότητα και τις περιορισμένες πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης. Τα συναλλαγματικά αποθέματα, στα 21,4 δισ. δολάρια, είναι περίπου τα μισά από το επίπεδο στο τέλος του 2008-2009 όταν η Βενεζουέλα είχε αντιμετωπίσει μια μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου» τονίζει η Fitch.

O oίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος παρά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά υποστηρίζει πως η δυνατότητα να συνεχίσει να το κάνει φαίνεται πλέον πολύ περιορισμένη.

«Αν και η χώρα έχει ένα καλό ιστορικό εξυπηρέτησης του χρέους σε περιόδους υψηλής πολιτικής και οικονομικής πίεσης, η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εξωτερικών πιέσεων και μακροοικονομικών ανισορροπιών και η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδυναμώνουν σημαντικά την ικανότητα της Βενεζουέλας να εξυπηρετήσει το χρέος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v