Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο χρυσός θα λάμψει ξανά το 2015

Σε υψηλότερα επίπεδα εκτιμούν αναλυτές πως θα κινηθεί το επόμενο έτος η τιμή του χρυσού, βλέποντας αύξηση της ζήτησης σε Κίνα και Ινδία. Ο ρόλος του δολαρίου και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Που τοποθετούν τον πήχη.

Γιατί ο χρυσός θα λάμψει ξανά το 2015

Η ανάκαμψη της ζήτησης για χρυσό από την Κίνα και την Ινδία, τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως, αναμένεται να αποκαταστήσει μέρος της «λάμψης» του κίτρινου μετάλλου το 2015.

«Η ζήτηση για φυσικό χρυσό στην Κίνα και την Ινδία ήταν περιορισμένη το 2014 λόγω των υψηλών αποθεμάτων και των περιορισμών στις εισαγωγές», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ANZ, Victor Thianpiriya. Όπως επισημαίνει, και τα δυο αυτά εμπόδια έχουν αρθεί, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για το 2015.

Στην Κίνα, η ζήτηση για φυσικό χρυσό θα ανακάμψει διότι τα αποθέματα μειώνονται, σύμφωνα με τον Thianpiriya, ο οποίος εκτιμά πως το 2015 η τιμή του χρυσού θα καταλήξει στα 1.280 δολάρια η ουγκιά, από 1.200 δολάρια τώρα.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία ήρε τους περιορισμούς στην εισαγωγή χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του λαθρεμπορίου και αύξηση των νόμιμων αποστολών χρυσού. Οι traders δεν απαιτείται πλέον να εξάγουν το 20% όλου του χρυσού που εισάγεται στη χώρα –ένα μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται πέρυσι προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Σε ότι αφορά την επίπτωση της ανόδου του δολαρίου, η οποία έκανε λιγότερο ελκυστικό τον χρυσό φέτος, ο Thianpiriya πιστεύει πως η φυσική ζήτηση θα αντισταθμίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος το επόμενο έτος.

Ο αναλυτής της Fat Prophets, David Lennox, εκτιμά πως αν και η ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον χρυσό το α' εξάμηνο, το νόμισμα πιθανότατα θα υποχωρήσει το β' εξάμηνο μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα παράσχει κάποια στήριξη στον χρυσό αργότερα το 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το β' εξάμηνο πιθανότατα να υπάρξει και αύξηση της ζήτησης λόγω των φεστιβάλ Dhanteras και Diwali.

Ο Lennox εκτιμά πως η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αγγίξει έως και τα 1.350 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Από την πλευρά του, ο Greg Smith, CEO της Global Commodities, εκτιμά πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές του χρυσού το επόμενο έτος. «Βλέπω πιθανή στήριξη για τον χρυσό αν δούμε περισσότερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ή τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v