O νέος ψυχρός (οικονομικός) πόλεμος

Το Πεκίνο φλερτάρει με την προοπτική να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην τεράστια ρωσική αγορά, στην οποία μέχρι στιγμής εξακολουθούν να ισχύουν σημαντικοί περιορισμοί. Το μεγάλο εμπορικό «παιχνίδι» και τα ανταλλάγματα της Κίνας.

O νέος ψυχρός (οικονομικός) πόλεμος
Η Κίνα τελικά φαίνεται ότι θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τον οικονομικό «ψυχρό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Ήδη, το πρώτο εννεάμηνο του 2014, οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013. Εκτιμάται μάλιστα, ότι ο συνολικός όγκος των συναλλαγών αγγίζει τα 70.780.000.000 (από 57.790.000.000 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Η Κίνα μάλιστα που στοχεύει στην τεράστια ρωσική αγορά, δεν φαίνεται ότι θα περιοριστεί απλώς στην αύξηση του διμερούς εμπορίου. Όλα δείχνουν ότι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι περισσότερο επιθετική, στοχεύοντας προφανώς σε ακόμη μεγαλύτερη επέκταση. Μάλιστα δεν κρύβει την διάθεσή της να ενισχύσει τη Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η οικονομία της.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομική ενίσχυση στη Ρωσία, εάν είναι αναγκαίο, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών. Στην πραγματικότητα, ο Wang Yi άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, καθώς δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους που θα δοθεί αυτή η υποστήριξη.

Πάντως, περισσότερο σαφής ήταν ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, ο οποίος πρότεινε να χρησιμοποιείται αντί του δολαρίου και του ευρώ το κινέζικο νόμισμα στις διμερείς συναλλαγές. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι πάγια θέση του Πεκίνου είναι ότι το δολάριο έχει υπερβολικά μεγάλο βάρος στις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και ως αποθεματικό νόμισμα, και αυτό δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία.

Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία, θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να αποτελέσει το αντίβαρο σε μία πιθανή μείωση των εξαγωγών στην Ε.Ε. Αυτό επαναβεβαιώθηκε και στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, τον περασμένο Νοέμβριο στο Πεκίνο.

Επιπρόσθετα, στη συμφωνία που υπεγράφη το Μάιο του 2014 για προμήθεια της Κίνας με φυσικό αέριο από τον ανατολικό αγωγό «Ισχύς της Σιβηρίας», αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο όγκος του εφοδιασμού της χώρας αυτής από τη δυτική διαδρομή «Αλτάι». Ως αντάλλαγμα, όπως αναφέρθηκε σε ανεπίσημες συζητήσεις, οι Κινέζοι επιχειρηματίες προτίθενται να επενδύσουν πιο ενεργά στη ρωσική οικονομία, καθώς και να διαθέσουν στη ρωσική αγορά γεωργικά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική αγορά είναι ένας σημαντικός πελάτης της ρωσικής βιομηχανίας όπλων, ενώ η Μόσχα, ευελπιστεί ότι μέσω του Πεκίνου μπορεί να αποκτήσει την απαραίτητη για την οικονομία της τεχνολογία.

Από τη δική του πλευρά το Πεκίνο φλερτάρει με την προοπτική να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην τεράστια ρωσική αγορά, στην οποία μέχρι στιγμής εξακολουθούν να ισχύουν σημαντικοί διοικητικοί περιορισμοί που αποτρέπουν την εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και αποθαρρύνουν την επιχειρηματική διείσδυση.

Πλέον με την ρωσική οικονομία να κινείται στον αστερισμό της ύφεσης και τον πληθωρισμό να σημειώνει θεαματική άνοδο, η Κίνα μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό εταίρο, ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v