BBG: «Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο» η Ελλάδα με δραχμή

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μετέτρεπε την χώρα σε παρία των διεθνών αγορών, εκτιμά το Bloomberg. Μεγάλοι οι κίνδυνοι μετάστασης για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης εκτιμούν αναλυτές. Κάτω από 25% η πιθανότητα Grexit για την Commerzbank.

BBG: «Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο» η Ελλάδα με δραχμή

Δύο χρόνια περίπου μετά την δήλωση του Mario Draghi ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από την νομισματικής επιστρέφουν, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, ένα «Grexit» θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε παρία των διεθνών αγορών, θα οδηγούσε σε κεφαλαιακούς ελέγχους και θα μετέτρεπε τις τράπεζες ξανά σε στόχους κερδοσκόπων. Η οικονομία θα συρρικνωνόταν και η ελληνική κυβέρνηση θα εγκατέλειπε τις πολιτικές απορρύθμισης και απομόχλευσης.

Σύμφωνα με τον Holger Schmielding της Berenberg Bank, μια τέτοια εξέλιξη θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε μια «Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο».Μετά την Ελλάδα, οι κερδοσκόποι θα έβαζαν στο στόχαστρο το επόμενο θύμα, από την Κύπρο και την Ισπανία ως την Ιταλία.

Μολονότι τα τείχη προστασίας της Ευρώπης και οι οικονομίες της περιφέρειας είναι ισχυρότερα, το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψουν οι πιέσεις στις αγορές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Οι εκλογές στην Πορτογαλία και στην Ισπανία είναι κοντά, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν να εξυγιάνουν τις οικονομίες τους.

«Θα ήταν ένα πολύ κακό προηγούμενο αν έφευγε η Ελλάδα, καθώς μπορεί να παρακινήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο, καθιστώντας το Grexit το πρώτο βήμα στην διάσπαση του ευρώ» δήλωσε στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa στην Φρανκφούρτη. «Γεγονός παραμένει ότι αν φύγει ένα μέλος της οικογένειας θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» πρόσθεσε.

Οικονομολόγοι της Commerzbank υποστήριξαν σε σημερινή τους έκθεση πως είναι προτιμότερο να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και να συνεχίσει να λαμβάνει την απαιτούμενη βοήθεια ώστε να είναι σε θέση να πληρώνει τα χρέη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους η πιθανότητα ενός Grexit είναι κάτω από 25%.

Γερμανοί πολιτικοί: Παιχνίδι με την φωτιά το Grexit

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος προειδοποιούν στελέχη των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» δήλωσε στο Bloomberg ο Joachim Poss, μέλος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. Οι ισχυρισμοί συμμάχων της Μέρκελ ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit αποτελεί «ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την φωτιά σε μια εύθραυστη στιγμή για την σταθερότητα της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη συνολικά θα λάμβανε ένα πολύ, πολύ μεγάλο λογαριασμό και η Γερμανία θα έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος» προειδοποίησε ο ίδιος. «Οι συνέπειες ενός Grexit θα ήταν ανυπολόγιστες οικονομικά και πολιτικά» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να κρατήσουμε στην Ελλάδα στο ευρώ, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο υπό τους συμφωνημένους όρους» τόνισε στο αμερικάνικο πρακτορείο ο Elmar Brok, ευρωβουλευτής του CDU. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ψηφοφόρους να λάβουν την εντύπωση ότι κερδίζει η ασυδοσία. Η συζήτηση αυτή έχει σαν στόχο να καταστήσει σαφές ότι οι υποσχέσεις του Τσίπρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας εκβιάζει όταν λέει πως δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η δυνατότητα για εκβιασμούς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πριν από μερικά χρόνια» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v