Γαλλία: Νέοι πυροβολισμοί κατά αστυνομικού

Στην Βόρειο Γαλλία εντοπίστηκαν οι δυο άνδρες, που σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στην δολοφονία 12 ατόμων. Νέοι πυροβολισμοί σε περιοχή νότια του Παρισιού. Μπαράζ επιθέσεων σε Τεμένη. Σοκ στη διεθνή κοινότητα.

Γαλλία: Νέοι πυροβολισμοί κατά αστυνομικού

Μία αστυνομικός και ένας δημοτικός υπάλληλος τραυματίσθηκαν από πυρά ένοπλου που έφερε Καλάσνικοφ στο προάστιο Μοντρούζ, νότια του Παρισιού, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.

Η γυναίκα υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά της, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη συγκεντρώθηκε στην περιοχή. Στο μεταξύ, οι δύο ύποπτοι για τη χθεσινή επίθεση στη Charlie Hebdo εντοπίστηκαν στη Βόρεια Γαλλία όπου λήστεψαν ένα βενζινάδικο και οδηγούν με προορισμό το Παρίσι. Σε ετοιμότητα και επιφυλακή οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Στο βόρειο Γαλλία οι δυο δράστες

Οι δύο ύποπτοι για την ένοπλη επίθεση στην εφημερίδα εντοπίστηκαν σε αυτοκινητόδρομο στην Aisne, της Βόρειας Γαλλίας, με καλυμμένες πινακίδες σε ασημί Clio, μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Το BBC, επικαλούμενο γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει ότι οι δύο άνδρες έκλεψαν φαγητό και βενζίνη από πρατήριο υγρών καυσίμων, πυροβολώντας τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τους αναγνώρισε και ειδοποίησε τις Αρχές.

Εντολές έχουν δοθεί σε αστυνομικούς να φέρουν βαρύ οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ ειδικό σώμα είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα ελικόπτερα πετούν στην περιοχή.

Επιθέσεις σε τεμένη σε όλη τη Γαλλία

Χώροι μουσουλμανικής λατρείας έχουν δεχθεί επιθέσεις σε τρεις πόλεις της Γαλλίας από χθες το βράδυ, έγινε γνωστό από γαλλικές δικαστικές πηγές σήμερα, την επομένη της επίθεσης στο Charlie Hebdo, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχθηκαν στο τέμενος της Μανς, στην ανατολική Γαλλία, πυρά δέχθηκε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας, ενώ εστιατόριο κεμπάμπ, που συνορεύει με μουσουλμανικό τέμενος έγινε στόχος έκρηξης που "οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια" στη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, της κεντρο-ανατολικής Γαλλίας.

Επτά προσαγωγές για την επίθεση στο περιοδικό

Σε ό,τι αφορά την αιματηρή χθεσινή επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι οι δράστες της επίθεσης "τελούσαν χωρίς αμφιβολία υπό παρακολούθηση" από τις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει "μηδενικός κίνδυνος" και επισημαίνοντας τις "δυσκολίες" που προκαλεί στην αστυνομία "ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο".

Χθες η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο καταζητούμενων αδελφών, των Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, απηύθυνε έκκληση για μαρτυρίες και προειδοποίησε ότι οι δύο "είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι".

Ο ύποπτος ως συνεργός τους, ο Χαμίντ Μουράντ, 18 ετών, παραδόθηκε στην αστυνομία του Σαρλεβίλ-Μεζιέρ όταν διαπίστωσε ότι το όνομά του κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων 2 δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση.

Σοκ στη διεθνή κοινότητα

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δώδεκα άνθρωποι.

«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ», φώναξαν οι τρεις ένοπλοι μασκοφόροι την στιγμή που σκορπούσαν τον θάνατο. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν στους δρόμους, για να τιμήσουν τα θύματα, φωνάζοντας το σύνθημα «Je suis Charlie». 

Δέκα δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί «πνίγηκαν» στο λουτρό αίματος που δημιούργησαν οι ισλαμιστές δράστες. Μάλιστα, ο ένας από τους αστυνομικούς, 30 χρονών, λεγόταν Αχμέτ και ήταν Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με πιστόλι 9 χιλιοστών, ωστόσο δεν είχε τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει τους αιμοσταγείς ενόπλους, οι οποίοι κινούνταν με μεγάλη ψυχραιμία και «επαγγελματισμό». 


Το σύνθημα «Je Suis Charlie» έγινε viral στο Διαδίκτυο, σε ένδειξη συμπαρεάστασης στο περιοδικό.

Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει την στιγμή της επίθεσης, στην οποία φαίνονται οι δράστες έξω από το κτίριο. Ένας από αυτούς βλέπει τραυματία αστυνομικό να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος και τον πλησιάζει, πυροβολώντας τον για να αφήσει την τελευταία του πνοή. 

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ



Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ αρχικά είχαν πάει σε κοντινό κτίριο, έχοντας κάνει λάθος στον αριθμό, δεν πανικοβλήθηκαν, συνέχισαν και εισέβαλαν στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού. 

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού με τα επίπεδα ασφάλειας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.  

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία

O Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την σημερινή «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα. «Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος. 

Σήμερα το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.


Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι  υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον του περιοδικού. 

Την τελευταία τους πνοή άφησαν τέσσερις από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της Γαλλίας και βασικά στελέχη του Charlie Hebdo. Πρόκειται για τους Charb, Cabu, Tignous και Georges Wolinski. 



Το σύνθημα «Je Suis Charlie» σε μαύρο φόντο έγινε viral και χρησιμοποιήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στο περιοδικό. Μάλιστα στην Le Parisien, οι υπάλληλοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα θύματα της άνανδρης επίθεσης στην καρδιά του Παρισιού. 



Καταδικάζει την επίθεση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε "με τον εντονότερο τρόπο" την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

"Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή", είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης, χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη". "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα το μακελείο, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. «Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Η Ισπανία

H Μαδρίτη καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα». «Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Ρουμανία

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση του χρτυπήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

"Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό" έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο Α. Σαμαράς

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου γαλλικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Παράλληλα, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης, στον γαλλικό λαό και τις γαλλικές Αρχές. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της, ως σταθερός σύμμαχος όσων αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας και κατά της τρομοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v