«Ευλογία» για τη Γερμανία το ευρώ

Το status quo είναι οικονομική και πολιτική ευλογία για την Γερμανία, γράφει το Bloomberg. Πολλαπλάσια τα οφέλη της σε σύγκριση με τα €77 δισ. βοήθειας στην Ελλάδα. «Εφιαλτικό» το σενάριο του ...γερμανικού μάρκου.

«Ευλογία» για τη Γερμανία το ευρώ

Μην πιστεύετε την δημαγωγία. Πολλά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο λένε ότι η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Der Spiegel αναφέρει ότι η κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμη την κατάσταση. Η Bild ότι οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο. Ο βουλευτής Μίκαελ Φουκς είπε ότι η Ελλάδα δεν συνιστά πλέον απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι παρηγοριά για τους ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί με την βοήθεια και την προσπάθεια που απαιτείται από το 2010 για την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, αναφέρει σε άρθρο του ο Σάιμον Κένεντι στο Bloomberg, η Γερμανία δεν θέλει καθόλου να διακινδυνεύσει την διάλυση του ενιαίου νομίσματος που θα προκαλούσε το Grexit.

Ο λόγος είναι ότι η ισχύουσα κατάσταση, το status quo, είναι οικονομική και πολιτική ευλογία για την Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ευνοείται περισσότερο από όλα τα μέλη του ευρώ, από το ενιαίο νόμισμα. Μολονότι μια έξοδος της Ελλάδας μόνο μπορεί να μην λήξει το ευρώ, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τέτοιο ντόμινο στις αγορές της ευρωζώνης, που θα εκδιώξει κι άλλους.

Αν επέστρεφαν στο γερμανικό μάρκο, οι Γερμανοί εξαγωγείς, που καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ από το ΑΕΠ, θα χάσουν πολλή από την ανταγωνιστικότητά τους και το πολυαγαπημένο πλεόνασμα συναλλαγών της Μέρκελ θα συρρικνωθεί. Ο πληθωρισμός θα αποδυναμωθεί παραπάνω.

Ο Μπόρις Σλόσμπεργκ της BK Asset Management στην Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι το μάρκο θα διαμορφωνόταν σήμερα περί τα $1,50 δηλαδή 25% υψηλότερα από το $1,18 του ευρώ.

Σε έρευνα του 2013 από το Bertelsmann Foundation εκτιμάται ότι χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον χρόνο χαμηλότερο μέχρι το 2025, που μεταφράζεται σε απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ ή 14.000 ευρώ ανά κάτοικο και επίσης σε απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Σε έρευνα της McKinsey & Co. του 2011 εκτιμάται ότι, από τα 332 δισ. ευρώ που βοήθησε το ευρώ να δημιουργηθούν στην οικονομία της ευρωζώνης το 2010, τα μισά περίπου διοχετεύθηκαν στην Γερμανία.

Ολα αυτά τα νούμερα υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια τα 77 δισ. ευρώ που εκτιμά το γερμανικό οικονομικό ινστιστούτο Ifo, ότι έδωσε η Γερμανία για την βοήθεια προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, στο γεωπολιτικό γήπεδο, η Γερμανία θα δει επίσης το άστρο της να δύει. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τίμοθι Γκάιτνερ πέρσι, εντόπισε στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνονταν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης. Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις τριβές στην ήπειρο.

«Η Ευρώπη δεν αντέχει την έξοδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γιοακόμ Πος, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι κουβέντες συμμάχων της Μέρκελ ότι η ευρωζώνη θα άντεχε την αποχώρηση της Ελλάδας είναι «παιχνίδι με την φωτιά», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v