Σε κλοιό τρομοκρατίας η Γαλλία

Σε εξέλιξη διπλή επιχείρηση από τις αστυνομικές αρχές. Οχυρωμένοι σε τυπογραφείο οι δύο τρομοκράτες του Charlie Hebdo. Κρατούν όμηρο, δηλώνουν ότι θα πεθάνουν σαν μάρτυρες. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Σε κλοιό τρομοκρατίας η Γαλλία

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στη Βορειοδυτική Γαλλία για τη σύλληψη των δύο δραστών της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέα υπόθεση ομηρείας στο Παρίσι.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης της Γαλλίας εξαπέλυσαν πριν από λίγο μια επιχείρηση εναντίον των δύο αδελφών οι οποίοι κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και είναι οχυρωμένοι σε ένα τυπογραφείο σε μια τοποθεσία βορειοανατολικά του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λίγη ώρα μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις και άρχισε να υψώνεται καπνός από την τοποθεσία όπου είναι οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις (πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες άνδρες), ελικόπτερα, ενώ μεταφέρονται και τεθωρακισμένα οχήματα.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης υπήρξαν ανταλλαγές πυρών, ενώ δημοσιεύματα έγραφαν για 2 νεκρούς και 20 τραυματίες, είδηση που δεν επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δίνουν οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Νέο περιστατικό ομηρείας στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ, νέα τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη σε εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό τμήμα στο Παρίσι, όπου άνδρας κρατά τουλάχιστον πέντε ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας διέψευσε τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί. Οι αστυνομικές πηγές σημείωσαν ότι ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί από πυροβολισμούς.

Ο άνδρας, που πιστεύεται να ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, φέρεται να είναι οπλισμένος με καλάσνικοφ και ζητά να απελευθερωθούν οι δράστες του μακελειού στο Charlie Hebdo.

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται γύρω από το παντοπωλείο να παραμείνουν στα σχολεία τους. Παράλληλα, η αστυνομία έκανε έκκληση να προσέλθουν να καταθέσουν οι τυχόν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας μιας αστυνομικού την Πέμπτη στο Μονρούζ, κοντά στο Παρίσι, δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός άνδρα και μιας γυναίκας οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τα πρόσωπα αυτά, «που ενδέχεται να είναι οπλισμένα και επικίνδυνα», είναι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 32 ετών, και η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών.

Ολάντ: Οχι στον στιγματισμό 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα «να απορριφθεί ο υπερθεματισμός, ο στιγματισμός», έπειτα από μια σειρά ενεργειών στη Γαλλία εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

«Το να καθησυχάσουμε τους πολίτες σημαίνει να τους πούμε ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου και με την επιθυμία της συνύπαρξης να αρνηθούμε τον υπερθεματισμό, τον στιγματισμό, τις θλιβερές παρωδίες», είπε ο Ολάντ. Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία», «και όχι με μια θρησκεία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε σήμερα με τη Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του κόμματος στη μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, για να τιμηθούν τα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Από την πλευρά της, η Μαρί Λεπέν που συναντήθηκε με τον Ολάντ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του τελευταίου με όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να λάβει διάφορα μέτρα σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Τετάρτης, μεταξύ αυτών την έξοδο της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, «πρέπει να βρεθούμε σε θέση να απαντήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός».

«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να πολεμήσουμε είναι να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εναντίον ποιου πολεμάμε. Πολεμάμε εναντίον μιας ιδεολογίας, του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού. Το να μην το λέμε είναι ήδη απόδειξη αδυναμίας», υποστήριξε η πρόεδρος του FN.

Εκτακτη σύνοδος υπουργών εσωτερικών

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των «ξένων μαχητών» θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, την Κυριακή 11η Ιανουαρίου, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με αφορμή την απεχθή τρομοκρατική επίθεση στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

Το προφίλ των καταζητούμενων για τις δολοφονίες στο Charlie Hebdo

Δύο αδέρφια με καταγωγή από την Αλγερία υποστηρίζουν οι γαλλικές αρχές ότι κρύβονται πίσω από τις μάσκες των τζιχαντιστών, οι οποίοι εκτέλεσαν 12 ανθρώπους στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί και ο 34χρονος αδερφός του Σαΐντ φέρονται να έχουν ιστορία σε αδιέξοδες δουλειές και εμπλοκή σε μικροκλοπές, ενώ μετά τον μικρότερο, έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι και ο μεγαλύτερος αδερφός ήταν θετικά διακείμενος στους ακραίους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την έρευνα ο Σαΐντ είχε παραμείνει το 2011 στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Πριν από δώδεκα χρόνια, πάντως, ο ένας από τους δύο αδελφούς ήταν ένας νεαρός, όπως πολλοί άλλοι στη Γαλλία, που ενδιαφερόταν περισσότερο για τα κορίτσια και για τα τσιγαριλίκια, παρά για την υπεράσπιση του προφήτη Μωάμεθ. Από το 2003, την εποχή όπου ο Σερίφ Κουασί εργαζόταν ως διανομέας πίτσας και ονειρευόταν να γίνει σταρ της ραπ, μέχρι χθες, ο 32χρονος και ο αδελφός του εξελίχθηκαν από πανκ στους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στη Γαλλία.

Το πώς ο Σερίφ -τον οποίο ο συνήγορός του είχε χαρακτηρίσει «κότα» στη δίκη του διότι το 2005 στρατολογούσε μαχητές για να πολεμήσουν στο Ιράκ- στράφηκε στον εξτρεμισμό είναι μια ιστορία που τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Δύσης μοιάζει πολύ γνώριμη.

Εγείρονται επίσης πολλά ερωτήματα για το πώς ένας πρώην κατάδικος, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για τις ριζοσπαστικές τάσεις του, μπόρεσε να διαπράξει το μακελειό στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού.

Ο Σερίφ Κουασί γεννήθηκε στα ανατολικά προάστια του Παρισιού από Αλγερινούς γονείς οι οποίοι πέθαναν όταν τα δύο αδέλφια ήταν ακόμη παιδιά. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην πόλη Ρεν. Έχοντας αποκτήσει πτυχίο γυμναστή, επέστρεψε στο Παρίσι κι έκανε τον διανομέα για να τα βγάλει πέρα.

«Ανήκε σε μια ομάδα νεαρών που ήταν κάπως χαμένοι, σε σύγχυση, δεν ήταν πραγματικά φανατικοί, με την έννοια που δίνουμε στη λέξη», είπε ο πρώην δικηγόρος του, Βενσάν Ολιβιέ, στην εφημερίδα Λιμπερασιόν.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού France 3 από το 2005, που περιλαμβάνει εικόνες που τραβήχτηκαν σε ένα κοινοτικό κέντρο του Παρισιού, ο Κουασί εμφανίζεται να τραγουδάει ραπ στα αγγλικά, φορώντας ανάποδα ένα κασκέτο του μπέιζμπολ, με τζιν παντελόνι και φαρδιά μπλούζα. Μολονότι είχε φάκελο στην αστυνομία για μικροκλοπές και πώληση χασίς, όσοι τον ήξεραν τότε τον περιέγραψαν σαν έναν νεαρό που ενδιαφερόταν περισσότερο για τα ωραία κορίτσια παρά για το Κοράνι. Όμως αυτά συνέβαιναν πριν γνωρίσει τον Φαρίντ Μπενιετού.

Ο Μπενιετού ήταν μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερος από τον Σερίφ, αλλά τηρούσε μια αυστηρή μορφή του σαλαφισμού και υπήρξε ο μέντορας για πολλούς νεαρούς στη γειτονιά, στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού, οι οποίοι σύχναζαν σε ένα τέμενος της περιοχής. Έγιναν φίλοι. Ο Σερίφ άρχισε να πηγαίνει σε μαθήματα προσευχής, να παρακολουθεί τζιχαντικά βίντεο και άφησε γένια.

Στη δίκη του το 2008 ο Κουασί κατέθεσε ότι ο Μπενιετού του δίδαξε πώς οι βομβιστές αυτοκτονίας γίνονταν μάρτυρες. Υποστήριξε επίσης ότι επηρεάστηκε πολύ από τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν οι Αμερικανοί τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο και τη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ.

Ο πυρήνας «Μπιτ Σομόν» (από το όνομα ενός κοντινού λόφου) επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μπενιετού, έστειλε στο Ιράκ περίπου δώδεκα νέους, όλους τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, για να πολεμήσουν. Η εκπαίδευσή τους ήταν υποτυπώδης: έκαναν τζόκιν στο πάρκο μερικές φορές για να γυμναστούν και μία φορά τους έδειξαν πώς να χρησιμοποιούν Καλάσνικοφ - το όπλο δεν ήταν πραγματικό.

Στις 25 Ιανουαρίου 2005, σε μια αστυνομική επιχείρηση για τη διάλυση του πυρήνα του Μπενιετού, ο Κουασί συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να φύγει και ο ίδιος για τη Συρία και από εκεί να μεταβεί στο Ιράκ. Στη δίκη του υποστήριξε ότι το έκανε με βαριά καρδιά. «Όσο πλησίαζε η ημερομηνία (της αναχώρησης), ολοένα και περισσότερο ήθελα να γυρίσω πίσω τον χρόνο. Όμως αν έδειχνα ότι αμφιταλαντευόμουν θα με έλεγαν δειλό», υποστήριξε.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και εξέτισε 18 μήνες, σε δύο από τις σκληρότερες φυλακές της Γαλλίας. Η εμπειρία αυτή τον άλλαξε ολοκληρωτικά, σύμφωνα με τον δικηγόρο του: «Δεν μπορούσες να του μιλήσεις πια. Δεν ήταν ο ίδιος». Το σώμα του άλλαξε επίσης, καθώς στη φυλακή γυμναζόταν: «Από κότα έγινε βόδι», σχολίασε ο Ολιβιέ.

Ένας κοινωνικός λειτουργός που είχε δώσει συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του France 3, είπε ότι την περίοδο που ήταν προφυλακισμένος ο Κουασί άρχισε να καταλαβαίνει ότι είχε χειραγωγηθεί από τον Μπενιετού. Όμως πλέον ήταν πολύ αργά.

Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Κουασί είχε και πάλι μπλεξίματα με την αστυνομία το 2010. Θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε μια ομάδα που σχεδίαζε την απόδραση του Σμεν Αλί Μπελκασέμ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τρομοκρατική επίθεση το 1995 στο Παρίσι. Οι αστυνομικοί όμως δεν είχαν στοιχεία σε βάρος του, πέρα από ορισμένα ριζοσπαστικά βίντεο με ομιλίες ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, καθώς και το γεγονός ότι είχε αναζητήσει τζιχαντικούς ιστοτόπους στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρθηκαν.

Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση σχεδιάζει η Αλ Κάιντα, λέει Βρετανός αξιωματούχος

Μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης που σκοπό θα έχουν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες ζωών, πιθανόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή εικονικούς στόχους, δήλωσε την Πέμπτη ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας, MI5, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας μετά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 12 άνθρωποι, ο Πάρκερ προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να γίνει επίθεση στη Μεγάλη Βρετανία.

«Μια ομάδα βασικών τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζει να φέρει εις πέρας επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση», δήλωσε ο Πάρκερ σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του.

Ο ίδιος είπε ότι μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν «να προκαλέσουν απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, με επιθέσεις κατά των συστημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς ή εικονικών στόχων» στη Δύση.

Πάντως, κατάσκοποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προβληματίζονται με το γεγονός ότι Πακιστανοί μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν μεταβεί στη Συρία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Δύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v