Παρίσι: Ιστορική διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Η χθεσινή πορεία στο Παρίσι ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία. Ποιοι έλαμψαν διά της απουσίας τους. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Αλ Κάιντα ήταν πίσω από την επίθεση, λένε οι ΗΠΑ.

Παρίσι: Ιστορική διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας και τιμώντας τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία.

Πορείες μνήμης σε όλον τον κόσμο

Τεράστιες πορείες οργανώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Κάιρο, στο Σίδνεϊ, στη Στοκχόλμη, στο Τόκιο και αλλού.

Πολλές χιλιάδες Αυστριακοί με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, συμμετείχαν το απόγευμα στη μεγάλη Εκδήλωση Μνήμης "Μαζί ενάντια στην Τρομοκρατία", στην πλατεία Μπαλχάουσπλατς ανάμεσα στο προεδρικό μέγαρο και το μέγαρο της καγκελαρίας στο κέντρο της Βιέννης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θρησκευτικών Κοινοτήτων.

Νωρίτερα, πάνω από 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε τιμητική φρουρά μπροστά στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Βιέννη, οι οποίοι κατόπιν σε πορεία, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αυστρία, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Μπαλχάουπλατς για να πάρουν μέρος στην Εκδήλωση Μνήμης.

Στις Βρυξέλλες, 20.000 άτομα διαδήλωσαν με το σύνθημα "Μαζί κατά του Μίσους". "Είναι μία σπουδαία κινητοποίηση, υπήρχε ανάγκη να βρεθούμε μαζί... δηλώνουμε την προσήλωσή μας στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, στο πλαίσιο του σεβασμού των άλλων, είναι πολύ σημαντικό", σχολίασε ο Βέλγος σκιτσογράφος Φιλίπ Γκελούκ.

Στο Bερολίνο, 18.000 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας με συνθήματα "Berlin ist Charlie", "Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη"...

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη για να τηρήσουν πολλών λεπτών σιγή, να τραγουδήσουν τη Μασσαλιώτιδα και να ξεδιπλώσουν μία γαλλική σημαία.

Στη Στοκχόλμη, 3.000 άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για να σηκώσουν τα μολύβια τους και να ανάψουν κεριά, στο Λονδίνο 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Το δημαρχείο της πόλης φώτισε με μπλε-λευκό και κόκκινο φως (τα χρώματα της γαλλικής σημαίας) την Εθνική Πινακοθήκη, τα συντριβάνια της Πλατείας Τραφάλγκαρ και τη Γέφυρα του Πύργου.

Στην Ιρλανδία 2.000 διαδήλωσαν με αφισέτες "Είμαι Charlie", στην Αθήνα εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, όπως και στη Ρώμη και στο Λουξεμβούργο.

Εκτός της Ευρώπης, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηρυττό, την Μπουζουμπούρα (Μπουρούντι), στη γαλλική πρεσβεία του Μπουένος Αιρες.

Στη Βόρεια Αμερική, σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματισθεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Στο Μόντρεαλ, 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και σε άλλες πόλεις του Καναδά.

Πολλές εκαντοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία μνήμης στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Η πορεία μνήμης έγινε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα.

Η σιωπηλή πορεία ξεκίνησε συμβολικά από το Newseum, το μουσείο του Τύπου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και κατέληξε στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών όπου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Επικεφαλής της πομπής, την οποία οδηγούσαν δύο γαλλικές και αμερικανικές σημαίες, ήταν ο Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρό που κρατούσε ένα πλακάτ με την επιγραφή "Nous sommes Charlie" (Είμαστε Σαρλί). Στην πορεία μνήμης μετείχε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στο τέλος της εκδήλωσης φώναξε μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας, «Je suis Charlie».

Στην ημέρα μνήμης μετείχε και ο ραβίνος της Εθνικής Συναγωγής της Ουάσιγκτον Σμουλ Χέρζφελντ προς τιμήν των τεσσάρων ατόμων που σκοτώθηκαν από τον τζιχαντιστή στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού. «Αυτή δεν ήταν μια επίθεση εναντίον τους, ήταν μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας», είπε ο ραβίνος.

Η πορεία ένωσε τους ηγέτες

Η ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι έδωσε ευκαιρίες για σκηνές σπάνιας εγγύτητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου και για επικρίσεις για την παρουσία εκπροσώπων χωρών χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες όσον αφορά τον σεβασμό των ελευθεριών.

Προερχόμενοι από πενήντα περίπου χώρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το πλήθος όταν έφθασαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας.

Με πρόσωπα σοβαρά , προχωρούσαν σε πυκνή διάταξη. Οπως και ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρετούσε τους κατοίκους στα παράθυρά τους κατά μήκος της διαδρομής.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αγκαζέ με το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Ανάμεσα στους δύο άνδρες, που έχουν να βρεθούν τόσο κοντά τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το γαλλογερμανικό δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ και ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πορεία έδωσε την ευκαιρία και για μία ακόμη συνάντηση: του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, εφημερίδα σύμβολο της ασέβειας, της ελευθεροστομίας και, κατά συνέπεια, της ελευθερίας της έκφρασης, η παρουσία στο Παρίσι εκπροσώπων κατασταλτικών καθεστώτων προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε την υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;", αναρωτήθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γκαμπόν και του Μπενίν.

Αρνητικά σχόλια για την απουσία των ΗΠΑ

Εμφανής ήταν η απουσία της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης στην εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι όπου τιμήθηκαν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Η μη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησής του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην εκδήλωση της Κυριακής την οποία πολλοί σχολιαστές χαρακτήρισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Παρίσι από την απελευθέρωσή του από τη ναζιστική Γερμανία το 1944, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από την πρέσβειρα στη Γαλλία, Τζέιν Χάρτλεϊ. Αλλά σχολιαστές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ έθεσαν το ερώτημα γιατί ο Ομπάμα δεν παρέστη ή γιατί δεν έστειλε ένα κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικ Χόλντερ που μετέβη στο Παρίσι συναντήθηκε απλώς με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα θέματα ασφάλειας για να συζητήσουν τρόπους για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά δεν παρέστη στην πορεία.

Το CNN συζήτησε το θέμα στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Παρίσι λάθος. Η παρουσιάστρια του Fox News Γκρέτα φαν Σούστερεν έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό – Πού είναι ο πρόεδρος Ομπάμα; Γιατί δεν πήγε;».

«Λυπηρό το γεγονός ότι 50 ηγέτες του κόσμου επέδειξαν αλληλεγγύη στο Παρίσι, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Η δειλία συνεχίζεται» έγραψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012. Πιο συγκαταβατικοί με την απουσία Ομπάμα από την εκδήλωση στο Παρίσι ήταν οι Γάλλοι. Η γαλλική τηλεόραση σχολίασε ότι η παρουσία του Αμερικανού προέδρου θα ήταν πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου του επιπέδου της ασφάλειας που τον συνοδεύει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από την εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι. Ανακοίνωσε πάντως την Κυριακή ότι ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια συνάντηση για θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές και οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες μέχρι στιγμής ώστε να καθοριστεί ότι η Αλ Κάιντα ευθύνεται για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με την Express Tribune, ο Χόλντερ είπε πως οι ΗΠΑ στέκονται αλληλέγγυες προς τη Γαλλία όμως θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα ώστε να καθορίσουν «ποια είδους σχέση θα ήταν η κατάλληλη». Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει απειλή για τις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις.

Το Βατικανό είναι ο νέος πιθανός στόχος των ισλαμιστών του ISIS;

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι το Βατικανό πιθανόν να αποτελέσει τον νέο στόχο των ισλαμιστών της τζιχαντικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Την πληροφορία μετέδωσε πρώτα το δημόσιο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Canale1 χωρίς να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι "το Βατικανό είναι ένας από τους εν δυνάμει στόχους του ISIS, αλλά στη φάση αυτή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να μπορούν να συνδεθούν με την προετοιμασία κάποιας επίθεσης".

Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, τις περασμένες ημέρες φέρονται να αντάλλαξαν λεπτομερείς πληροφορίες με τις αμερικανικές και τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Φάρσα η βόμβα στη Le Soir

Λήξη συναγερμού σήμανε η βελγική αστυνομία στα γραφεία της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir που είχαν εκκενωθεί χθες, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας.

Όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία των Βρυξελλών, η έρευνα της αστυνομίας δεν εντόπισε τίποτα το ύποπτο, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός «υπόπτου» για τη φάρσα, ο οποίος είναι γεννηθείς το 1962.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της εφημερίδας Μπεατρίς Ντελβό, ο ύποπτος του απειλητικού τηλεφωνήματος είναι κάποιος που ήθελε να εκδικηθεί για μια προσωπική υπόθεση. Η ίδια η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Τιερί Καρέν, είναι 53 χρονών και πρώην εργαζόμενος σε τυπογραφείο και το 1999 είχε συλληφθεί για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα Vlaams Belang.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v