Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Επαναφέρει την Allied Irish στο χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης χρέους της Ιρλανδίας, η ΑΙΒ αποτιμήθηκε στα τέλη του 2014 στα 11,7 δισ. ευρώ με βάση έκθεση που διεξήγαγε η Ernst & Young.

Ιρλανδία: Επαναφέρει την Allied Irish στο χρηματιστήριο

H ιρλανδική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Allied Irish Banks στο χρηματιστήριο, αναθέτοντας στην Goldman Sachs τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις επιλογές της τράπεζας και, κυρίως, για την απλοποίηση της περίπλοκης κεφαλαιακής δομής της.

Η AIB ήταν μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας και διέθετε εκτεταμένες και επιτυχείς επιχειρήσεις στην Πολωνία.

Όταν όμως ξέσπασε η διεθνής κρίση και «έσκασε η φούσκα» των ακινήτων στην Ιρλανδία, η τράπεζα κατέρρευσε και εντέλει οι φορολογούμενοι διοχέτευσαν 21 δισ. ευρώ για την διάσωσή της.

Σήμερα το ιρλανδικό κράτος κατέχει πάνω από το 99% των μετοχών της τράπεζας. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιο πως οι φορολογούμενοι θα αποζημιωθούν για όλα τα κεφάλαια της διάσωσης που δόθηκαν.

Η επαν-εισαγωγή της ΑΙΒ στο χρηματιστήριο θα αποτελέσει καθοριστικό στοιχείο για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης χρέους της Ιρλανδίας, η ΑΙΒ αποτιμήθηκε στα τέλη του 2014 στα 11,7 δισ. ευρώ με  βάση έκθεση που διεξήγαγε η Ernst & Young, ενώ υπάρχουν επίσης επιπλέον χρεόγραφα cocos ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v