Πικετύ: Η Λεπέν πιο επικίνδυνη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Yπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου o Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετύ. Γιατί είναι «καλό νέο» η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ποντέμος.

Πικετύ: Η Λεπέν πιο επικίνδυνη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η άνοδος των αντι-μνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι «καλό νέο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετύ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα απίστευτων προσπαθειών να αναγκαστεί ο ευρωπαϊκός Νότος να πληρώσει πολύ γρήγορα το χρέος του.

«Η γαλλική ακροδεξιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ποντέμος, τα οποία είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα που θέλουν να χτίσουν μια διαφορετική Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Πικετύ σε συνέντευξη με τον ιδρυτή των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πει κανείς ότι οι πολιτικές του δεν είναι όσο ξεκάθαρες θα έπρεπε, αλλά πρέπει να τους στηρίξουμε γιατί θέλουν να χτίσουν μια δημοκρατική Ευρώπη, που είναι ότι χρειαζόμαστε» σημείωσε ο συγγραφέας του βιβλίου το «Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στην διάρκεια της συνέντευξης που θα μεταδοθεί στις 18 Ιανουαρίου, ο κ. Πικετύ χαρακτήρισε αποτυχημένες τις πολιτικές λιτότητας και τάχθηκε υπέρ της ατζέντας των Ποντέμος για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και για μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο ίδιος επισήμανε πως στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ. « Είναι μια πράξη ιστορικής αμνησίας να λένε στις χώρες της Νότιας Ευρώπης πως πρέπει να αποπληρώσουν όλο το χρέος τους, μέχρι το τελευταίο ευρώ, με μηδενικό πληθωρισμό» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v