Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg για ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει ρητορική στην εξωτερική πολιτική

Νερό στο κρασί του βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής στο βωμό της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Ποιες μεταβολές διαπιστώνει το Bloomberg και τα παραδείγματα άλλων κομμάτων διαμαρτυρίας που βρέθηκαν στην εξουσία.

Bloomberg για ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει ρητορική στην εξωτερική πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές του φιλοδοξίες για χάρη του πρωτεύοντος στόχου της επίτευξης καλύτερων όρων στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg στο εκτενές άρθρο του αναφορικά με τις αλλαγές που διαπιστώνει στις θέσεις του κόμματος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. «Ακόμη και η δέσμευση της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία τίθεται εν αμφιβόλω» αναφέρει.

«Η ναυαρχίδα της πολιτικής τους είναι η διαγραφή του χρέους και η βασική τους μέριμνα είναι στην εγχώρια πολιτική» δηλώνει στο πρακτορείο η Ειρήνη Καρμούζη, λέκτορας σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, και συμπληρώνει: «Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει διαπραγματευτικό αυτού στα κύρια μέτωπα εξωτερικής πολιτικής».

Το Bloomberg αναφέρει πως στη λίστα των επιθυμιών του κόμματος από τα μέσα του 2013 περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των Ελλήνων στρατιωτών από τις ξένες αποστολές, η πιο στενή ευθυγράμμιση με τη Ρωσία και την Κίνα και η εναντίωση στη «νεοφιλελεύθερη» Ευρώπη και στις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ.

«Τώρα, οι ηγέτες του κόμματος υπαναχωρούν από τα ρητορικά οδοφράγματα. Είναι μία αλλαγή που έχει ήδη παρατηρηθεί στο οικονομικό πεδίο, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg επισημαίνει και άλλες περιπτώσεις στην Ιστορία κατά τις οποίες κόμματα διαμαρτυρίας άλλαξαν τις βασικές τους θέσεις όταν αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Αναφέρει το παράδειγμα των Πρασίνων της Γερμανίας, που τη δεκαετία του 1980 ήταν κατά του ΝΑΤΟ και αργότερα συμφώνησαν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, δίνοντας το πράσινο φως για  την πρώτη στρατιωτική δράση της Γερμανίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κυρώσεις στη Ρωσία

«Η πρώτη δοκιμασία για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στάση του αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Καθώς η Ελλάδα παλεύει να βγει από την εξαετή οικονομική ύφεση, είναι αδιαμφισβήτητο το συμφέρον της να αναπτύξει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της, και το διμερές εμπόριο άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. Οι κυρώσεις και η πτώση του ρουβλίου έχουν μειώσει τον τουρισμό από τη Ρωσία, πλήττοντας έτσι μία από τις βασικές πηγές εσόδων της Ελλάδας».

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το Bloomberg διαπιστώνει τη μεγάλη στροφή στις δηλώσεις του κ. Κώστα Ήσυχου, υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε δηλώσεις του την 1η Σεπτεμβρίου χαρακτήρισε τις κυρώσεις παράδειγμα της νεοαποικιακής βουλιμίας της Ε.Ε., ενώ είχε κατηγορήσει τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ανέχεται "νεοναζί βδελύγματα". Σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 7 Ιανουαρίου όμως, ο κ. Ήσυχος ρωτήθηκε εάν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε μονομερές μπλόκο της παράτασης των κυρώσεων και απάντησε πως "είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι τέτοιο". Αυτό που δεν αμφισβητείται, δήλωσε, είναι πως η Ελλάδα "βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και με ακραία υψηλή ανεργία και υπέστη ένα ακόμη πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις"».

Μεταναστευτικό

Στον απόηχο της τραγικής επίθεσης των τζιχαντιστών στη Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελλιχθεί εντός των προτύπων της Ε.Ε. Θα ζητήσει «μία κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με υποχρεώσεις και δικαιώματα» και θα διεκδικήσει περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε. για τη διαχείριση των ελληνικών συνόρων, όπως εξήγησε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο. Η προσέγγιση του ΣΡΥΙΖΑ στο θέμα της τρομοκρατίας «θα συνδυάσει το δικαίωμα για ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».

ΝΑΤΟ

Αν και «το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης» , ο κ. Ήσυχος δήλωσε σε συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα πως «δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης να εγείρει το θέμα πιθανής εξόδου από το ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο». Το ίδιο ισχύει και για την απομάκρυνση των Αμερικανών από τη βάση της Κρήτης «που δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v