Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει στο 1,1% ο αποπληθωρισμός στην Ισπανία

Εντείνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Μηδενικός ο δομικός πληθωρισμός. Πιέσεις προς την ΕΚΤ για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Βαθαίνει στο 1,1% ο αποπληθωρισμός στην Ισπανία

Νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ισπανική οικονομία, η οποία φαίνεται πως βυθίζεται περισσότερο στη δίνη του αποπληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε το Δεκέμβριο περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα όσων ζητούν από το Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ σε ετήσια βάση ο αποπληθωρισμός άγγιξε το 1,1%.

Εξίσου ανησυχητική είναι η υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού (που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων) σε μηδενικό επίπεδο, εξέλιξη που υποδεικνύει πως οι ευθύνες δεν μπορούν να επιρριφθούν αποκλειστικά στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 2,6%. Συνολικά στην ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε το Δεκέμβριο για πρώτη φορά από έξι χρόνια σε αρνητικό έδαφος, καθώς μειώθηκε κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v