Βάιντμαν: Υπάρχουν νομικά όρια στη δράση της ΕΚΤ

Σε ομιλία που έδωσε σε επιχειρηματικό κοινό, ο Γιενς Βάιντμαν τόνισε πως η αρνητική του στάση για το «τύπωμα» φρέσκου χρήματος από την κεντρική τράπεζα δεν έχει αλλάξει.

Βάιντμαν: Υπάρχουν νομικά όρια στη δράση της ΕΚΤ

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ δείχνει πως υπάρχουν νομικά όρια στα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Bundesbabk, Γιενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους από την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ομιλία που έδωσε σε επιχειρηματικό κοινό, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η αρνητική του στάση για το «τύπωμα» φρέσκου χρήματος από την κεντρική τράπεζα δεν έχει αλλάξει. 

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ξεκαθάρισε χθες πως δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση για τα νομικά όρια της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι εκτός από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ασκεί οικονομική πολιτική» επισήμανε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βάιντμαν επέκρινε ότι κατά τον ίδιο αποτελεί τάση προς περισσότερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο δεσμευτικός χαρακτήρας των κανονισμών θα αποδυναμωθεί περαιτέρω από αυτό και η δημοσιονομική σταθερότητα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι της ευελιξίας» προειδοποίησε.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v