Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Οι top επιλογές από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Γιατί οι αναλυτές αναμένουν υψηλές επιδόσεις στην Ευρώπη για ακόμα μια χρονιά. Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές που μπορούν να γίνουν «σωσίβιο» στην μεταβλητότητα. Τα κριτήρια και οι δυο ελληνικές συμμετοχές.

Μετοχές: Οι top επιλογές από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Oι προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν θετικές παρά τα υψηλά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης και τη διαμόρφωση νέων υψηλών πολυετίας σε μια σειρά μετοχικών δεικτών. Η πλειονότητα των αναλυτών φαίνεται να προτείνει τη στροφή στην Ευρώπη, με τις εκτιμήσεις για την άνοδο του δολαρίου σε συνδυασμό με την προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ να ευνοούν ακόμα περισσότερο την εικόνα των ευρωπαϊκών μετοχών.

Υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι επενδυτές σταδιακά θα ξεκινήσουν να εναλλάσσουν τις θέσεις τους από τις σχετικά υπερτιμημένες αμυντικές μετοχές προς τις πιο κυκλικές, που συνδέονται περισσότερο με την πιστωτική επέκταση.

Για την επιλογή των ευρωπαϊκών μετοχών χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα όπως οι θετικές συστάσεις να ξεπερνούν τις 12 και να είναι μίνιμουμ τα 2/3 των συνολικών συστάσεων. Ακόμα, ο εκτιμώμενος δείκτης P/E για το 2016 να μην ξεπερνά τις 15 φορές και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV τις 2,5 φορές. Τέλος, το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο να υπερβαίνει το 5% και η εκτιμώμενη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή να είναι επίσης θετική.

Για το 2014, με λιγότερα κριτήρια επιλογής μετοχών, είχαν προκύψει αθροιστικά 56 τίτλοι, ενώ για το 2015 ο αριθμός των τίτλων είναι αισθητά μικρότερος και δεν υπερβαίνει τους 30. Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει χρησιμοποιώντας τεχνικές φιλτραρίσματος είναι ότι, πέραν της διασποράς του κινδύνου μεταξύ των χωρών, συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά, όταν αυτό δεν είναι εφικτό στην εγχώρια μετοχική αγορά.

Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων το 2014 ήταν 2,6% έναντι 1,2% για τον δείκτη Euro Stoxx 50, ενώ για το 2013, οι επιλογές ξεπέρασαν αισθητά τις αποδόσεις του δείκτη με απόδοση 21,11% έναντι 14,40%.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις των μετοχών που παρατίθενται ξεπερνούν τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές και η μεταβλητότητά τους στην τριετία και την πενταετία, εγείρουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γιατί οι Έλληνες επενδυτές δεν ακολουθούν μια πιο διευρυμένη προσέγγιση στις μετοχικές τους τοποθετήσεις, πολύ περισσότερο που το ελληνικο χρηματιστήριο βρίσκεται σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Η επιλογή της SNB, της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας επίσης θα επηρεάσει τις αποδόσεις.

Οι επιλογές

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, τα πιο αυστηρά κριτήρια για το 2015 μείωσαν τον αριθμό των μετοχών από τους 56 τίτλους το 2014 σε μόλις 30 για φέτος. Από αυτούς, οι 6 προέρχονται από τη Γερμανία, οι 5 από τη Γαλλία, 2 από την Ολλανδία, την Ελβετία, την Ισπανία και 1 από την Ιρλανδία. Η μεγάλη έκπληξη είναι η συμμετοχή της Βρετανίας με 9, ενώ για πρώτη φορά δύο ελληνικές μετοχές, ο ΟΤΕ και η Εθνική Τράπεζα, συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Μεγάλη απούσα, παρά τη μεγάλη άνοδο της μετοχικής της αγοράς, η Ιταλία.

*ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σημαντική θέση, αλλά όχι την πρώτη στη λίστα των πανευρωπαϊκών top picks, κατέχουν οι γερμανικοί τίτλοι, με 6 μετοχές. Τα top picks της γερμανικής αγοράς μετοχών για 2015 είναι η προνομιούχος μετοχή της Volkswagen AG, ένα από τα πιο γνωστά brand στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Daimler AG, και η εταιρεία -κολοσσός software SAP. Με 23 θετικές συστάσεις, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο της Volkswagen βρίσκεται στο 15%, ενώ αποτιμάται με 7,7 φορές τα κέρδη του 2016 και 2,4 φορές τα EBITDA. Για την Daimler, οι δείκτες αποτίμησης είναι 10,5 φορές τα κέρδη και για τη SAP 15,5 φορές. Οι αποδόσεις τους στην πενταετία είναι 194%, 100% και 66% αντίστοιχα.

*ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με 9 επιλογές από τις 30, ο δείκτης FTSE-100 της Βρετανίας διατηρεί τα σκήπτρα ως πρώτη σε συμμετοχές αγορά. Η πρώτη επιλογή των αναλυτών ανήκει στον κλάδο των ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και είναι η μετοχή της WPP. Ο τίτλος της προτείνεται από 23 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος προσφέρει περιθώριο ανόδου 7% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αποτιμάται με 15 φορές τα κέρδη του 2016. Οι αποδόσεις της πέρσι ήταν 4,1% και στην πενταετία ξεπερνά το 160%. Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή της Genel Energy με επίσης 23 αναλυτές να προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση». Η μέση τιμή-στόχος προσφέρει περιθώριο ανόδου 46% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για το 2014 η απόδοσή της ήταν αρνητική. Από τις 9 επιλογές, στην πενταετία την υψηλότερη επίδοση εμφανίζει ο τίτλος της EasyJet με 430%.

*ΓΑΛΛΙΑ: Οι top επιλογές από τη Γαλλία είναι η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου της AXA και ακολουθεί ο τραπεζικός όμιλος της Societe Generale. Για τoν τραπεζικό όμιλο, 21 επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά, ενώ η μετοχή κατηγορίας class A το 2014 εμφάνισε αρνητική επίδοση 3% με τη μεταβολή στην πενταετία να είναι -33%. Η AXA με 22 θετικές συστάσεις εμφανίζει περιθώριο ανόδου 7%, ενώ για το 2014 η απόδοσή της ήταν μηδενική.

*ΕΛΒΕΤΙΑ: Από την ελβετική αγορά, με μόνο δύο μετοχές για το 2015, οι επιλογές είναι η Holcim και η UBS, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η έλλειψη των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών ωρολογοποιίας, που «παραδοσιακά» καταλαμβάνουν υψηλή θέση στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα περιθώρια ανόδου για τις δύο μετοχές είναι ιδιαίτερα υψηλά, με +12% για τη Holcim και +13% για την επενδυτική τράπεζα. Οι μετοχές τους για το 2016 αντίστοιχα αποτιμώνται με 15,6 και 12,2 φορές περίπου τα καθαρά κέρδη, ενώ όσον αφορά στις αποδόσεις για πέρυσι ήταν +10% και +27%, αντίστοιχα.

*Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ: Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές επιλογές για φέτος από τις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης είναι μία ιρλανδική εταιρεία από τον κλάδο των αερομεταφορών, η Ryanair Holdings, με 21 θετικές συστάσεις από 24 συνολικά εκτιμήσεις. Το περιθώριο ανόδου της είναι 13%, ενώ το 2014 η απόδοσή της στο ταμπλό ήταν μηδενική σχεδόν. Τη μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, για πρώτη φορά την κάνουν οι δύο ελληνικές μετοχές του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με 15 και 13 θετικές συστάσεις αντίστοιχα. Ψηλά στα ευρωπαϊκά top picks εμφανίζεται και μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, η Airbus, η οποία ωστόσο αποτελεί consortium Γαλλίας, Γερμανίας Ολλανδίας, με 24 θετικές συστάσεις και μικρό περιθώριο ανόδου 9%. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι 14 φορές τα κέρδη του 2016 και 5,1 φορές σε EV/EBITDA. Τέλος, οι επιλογές υπόλοιπες επιλογές από την Ευρώπη είναι η ING Groep από την Ολλανδία με 23 θετικές συστάσεις και οι Sacyr και Acerinox από την Ισπανία με 12 και 14 θετικές προτάσεις, αντίστοιχα. 

 

***Ο πίνακας με τα top picks της Ευρώπης, δημοσιεύεται και στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v