Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς αποχώρηση η Total από την κυπριακή ΑΟΖ

Η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία προτίθεται να αποχωρήσει από τις ερευνητικές τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς δεν εντοπίζει εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Προς αποχώρηση η Total από την κυπριακή ΑΟΖ

To ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κύπρο και τα θαλασσοτεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ εξετάζει πλέον σοβαρά η εταιρεία γαλλικών συμφερόντων Total, αφού δεν εντόπισε στόχους για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, που επικαλείται το Sigmalive, αν και ο γαλλικός κολοσσός ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για τις σεισμογραφικές έρευνες, δεν φαίνεται να εντόπισε γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές.

Πλέον η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες περιλάμβαναν την πραγματοποίηση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, από μία σε έκαστο θαλασσοτεμάχιο.

Με την απόφαση αυτή, η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλει το 10% της υπολογιζόμενης δαπάνης των γεωτρήσεων στο κράτος, αφού το ρίσκο της πραγματοποίησης των γεωτρήσεων καθίσταται πλέον ιδιαίτερα μεγάλο. Συνεπώς, η ζημιά για την ίδια θα είναι πολύ μικρότερη, από το να προχωρούσε σε γεωτρήσεις χωρίς να εντόπιζε αποθέματα.

Στην απόφαση αυτή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και η πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Πλέον, όλες οι πετρελαϊκές προχωρούν σε νοικοκύρεμα των δραστηριοτήτων τους, ούτως ώστε να μειώσουν τις ζημίες που προκύπτουν με τα νέα δεδομένα.

Γεωλογικό το ζήτημα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πληροφορία για ενδεχόμενη αποχώρηση της Total από την Κύπρο υπήρχε εδώ και αρκετό διάστημα, όμως κανείς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Τώρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η πρόθεση της γαλλικής εταιρείας είναι η αποχώρηση και η καταβολή του πέναλτι που προνοεί η σύμβαση.

Την ίδια ώρα, έγκυρη πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας ξεκαθάρισε στο SigmaLive, ότι το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση γεωπολιτικό, αλλά γεωλογικό και οικονομικό. Το ερώτημα αυτό τέθηκε, καθώς δημοσιεύματα στον τουρκικό και στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρθηκαν πανηγυρικά σε αυτή την εξέλιξη, συνδέοντάς την με τις τουρκικές απειλές και προειδοποιήσεις.

«Η συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδιασμών είναι η καλύτερη απάντηση», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ερευνητική γεώτρηση στο δυνητικό κοίτασμα Ονασαγόρας, η ενημέρωση αναφέρει ότι προχωρεί κανονικά και σε μερικές εβδομάδες θα γνωρίζουμε εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου.

Επιβεβαιώνει ο Λακκοτρύπης

Τις πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα από το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τότε είπε βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση. Ήταν γνωστό είπε πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ όπως τόνισε δεν βοηθά ούτε και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Τέλος σημείωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v