Ο Axel Weber αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ευρώ

Μιλώντας στο Νταβός, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Bundesbank, δηλώνει πως απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ εάν τα κράτη-μέλη δεν ακολουθήσουν τη γερμανική συνταγή των μεταρρυθμίσεων.

Ο Axel Weber αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ευρώ

Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ δηλώνει αβέβαιος για το μέλλον του ευρώ, εάν τα κράτη – μέλη του δεν ακολουθήσουν το γερμανικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της UBS χαρακτήρισε το αναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «μέρος της λύσης», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος.

Όπως δήλωσε, εάν τα κράτη-μέλη δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις: «Νομίζω ότι θα υπάρχουν πάντα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του οικοδομήματος και για το εάν η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να διαλύσει αυτές τις ανησυχίες».

Ο κ. Βέμπερ μίλησε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός  όπου διατύπωσε τη γερμανική ερμηνεία για τα προβλήματα της ευρωζώνης. Έκρινε ότι η αιτία ήταν η ανεπάρκεια κινήσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι από την κεντρική τράπεζα. Δήλωσε πάντως ότι αναμένει ένα «σημαντικό πρόγραμμα» ποσοτικής χαλάρωσης προσθέτοντας ότι «το πραγματικό θέμα είναι πως η ΕΚΤ αγοράζει διαρκώς χρόνο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

«Δεν έχει ανακάμψει η Ευρώπη, έχουν ανακάμψει τα προβλήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ειδικότερα στις χώρες της περιφέρειας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν ανεπαρκείς.

«Η ΕΚΤ μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή όσο περισσότερα κάνει τόσα κίνητρα δίνει στις κυβερνήσεις να πράξουν λιγότερα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως εάν συνεχίσει να αγοράζει χρόνο και αυτός δεν χρησιμοποιείται για μεταρρυθμίσεις, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε ξανά εάν αυτή είναι η σωστή συνταγή» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να κοροϊδεύονται. Οι αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για τις μεταρρυθμίσεις. Εάν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις δεν κάνουν τη δουλειά τους. Η ευρωζώνη χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και χρειάζεται να έχει αποτέλεσμα στις μεταρρυθμίσεις…. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος – που έχει πολλά πλεονεκτήματα – γίνει όλο και περισσότερο δύσκολο στη διαχείρισή του» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v