Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

eBay: Ανοίγει το δρόμο για την πώληση της PayPal

Νίκη του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τις δραστικές αλλαγές που αποφάσισε η eBay. Διασπάται η PayPal και υιοθετούνται μέτρα που διευκολύνουν την πώλησή της. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες. Περικοπές 2.400 θέσεων εργσαίας

eBay: Ανοίγει το δρόμο για την πώληση της PayPal

Σε δραστική αναδιοργάνωση της δομής της και του τρόπου λειτουργίας της προχωρά η eΒay, υιοθετώντας τα περισσότερα από τα αιτήματα του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn. Μεταξύ των αλλαγών που αποφασίστηκαν είναι και η διάσπαση της μονάδας πληρωμών PayPal από τις δραστηριότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και η περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της PayPal, της εταιρείας πληρωμών που συνεργάζεται με τις περισσότερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η διάσπασή της θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Ο Carl Icahn πέτυχε πολλές ακόμη νίκες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο διοικητικό συμβούλιο της eBay προστέθηκε ο συνεργάτης του, Jonathan Christodoro. Αποφασίστηκαν επίσης αρκετά νέα μέτρα που θα διευκολύνουν την πώληση της PayPal από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διάσπασή της. Μεταξύ αυτών, η PayPal δεν θα έχει πλέον ενισχυμένες εξουσίες για να μπλοκάρει ενδεχόμενη εξαγορά και δεν θα μπορεί να ορίζει μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Οι τραπεζίτες που ασχολούνται με τον τραπεζικό κλάδο παρακολουθούν στενά τη διάσπαση της PayPal καθώς η εταιρεία θεωρείται πιθανός καταλύτης για νέα deal στον χώρο» σχολιάζουν οι Financial Times. «Όλοι οι μεγάλοι παίκτες στρέφουν το βλέμμα τους στην PayPal» δήλωσε ένας τραπεζίτης από το Σαν Φρανσίσκο και συμπλήρωσε: «Τώρα μπορεί να ξεκινήσει αγώνας για την εξαγορά της».

Σύμφωνα με τους FT, μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών μπορεί να είναι η Google, η Amazon ακόμη και το Facebook.

Η eBay ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν οριακά τις προσδοκίες της Wall Street. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% στα 4,9 δισ. δολ. και τα κέρδη κατά 10% στα 936 εκατ. δολ.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας που αποφασίστηκαν αντιστοιχούν στο 7% του εργατικού δυναμικού  και θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου. «Απλοποιούμε την οργανωτική μας δομή για να επικεντρωθούμε για να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και τη νίκη» αναφέρει η εταιρεία στην σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v