Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Βρισκόμαστε σε πόλεμο νομισμάτων

Ο πόλεμος νομισμάτων έχει ήδη ξεκινήσει, προειδοποιεί ο Gary Cohn, πρόεδρος της Goldman Sachs. Οι κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη και το... όνειρο του Ματέο Ρέντσι για υποχώρηση του ευρώ στο ένα προς ένα με το δολάριο.

Goldman Sachs: Βρισκόμαστε σε πόλεμο νομισμάτων

Μιλώντας στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρόεδρος και Chief Operating Officer της Goldman Sachs, είπε ανοιχτά ότι ο πλανήτης βρίσκεται ήδη σε πόλεμο νομισμάτων. 

"Είμαστε σε πόλεμο νομισμάτων" δήλωσε ο Gary Cohn και συμπλήρωσε: "Η κρατούσα άποψη είναι πως ο εύκολος τρόπος για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη είναι το αδύναμο νόμισμα". 

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία αναμένεται απόφαση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας και ενώ κεντρικές τράπεζες από όλες τις γωνιές του πλανήτη προχωρούν σε κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, νέα ένεση ρευστότητας ύψους 50 δισ. γουάν (8 δισ. δολ.) μέσω repo. Επίσης, η κεντρική τράπεζα του Καναδά αιφνιδίασε άπαντες προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Το δολάριο του Καναδά υποχώρησε χθες 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 11 ετών, καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στην περιοχή του 1,157 δολ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, δεν επικρότησε απλώς την πτωτική πορεία του ενιαίου νομίσματος, αλλά δήλωσε απερίφραστα: "Το όνειρό μου είναι ισοτιμία ένα προς ένα". 

Και άλλες κεντρικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα βήματα του Μάριο Ντράγκι. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί ακόμη να πείσει τους επενδυτές ότι θα πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό – ενώ οι καλύτεροι πελάτες των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών είναι οι Γερμανοί. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ εξέταζε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων, αποφάσισε να μην κινηθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Δανία και η Ινδία προχώρησαν σε μείωση επιτοκίων.

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων παράλληλα δείχνουν πως οι επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών χωρών  -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας- βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Ενώ όμως το κόστος του χρήματος υποχωρεί στο ναδίρ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν ανακάμπτει. Τουναντίον, "το ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού εγείρει ερωτήματα για το εάν οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο και μήπως υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση στις αγορές" σχολιάζουν οι Financial Times.

Αυτό που φαίνεται πως θα καθορίσει την πορεία των γεγονότων είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και σε ποιο βαθμό θα ανεχθούν την ανοδική πορεία του δολαρίου. Το ράλι του αμερικανικού νομίσματος που ξεκίνησε στα μέσα του 2014 αγγίζει πλέον το 10% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Πολλοί εκτιμούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η Τζάνετ Γέλεν – η επικεφαλής της Fed – θα αναβάλει τα σχέδιά της για αύξηση επιτοκίων.

Μένει να αποδειχθεί πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Στο παρελθόν πάντως, οι καταστροφικές νομισματικές εντάσεις οδήγησαν σε διεθνείς συμφωνίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η μεγάλη άνοδος του δολαρίου οδήγησε στο Plaza Accord. Μία δεκαετία αργότερα, με την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν κατέληξε σε συμφωνία για την ανάκαμψη του γεν, εγκαταλείποντας τη ρητορική του ισχυρού δολαρίου.

«Αυτή τη φορά όμως, το πρόβλημα σε Ιαπωνία και Ευρώπη είναι η απειλή του αποπληθωρισμού και το υψηλό δημόσιο χρέος δεν αφήνει περιθώρια για αναπτυξιακά κίνητρα από τη δημοσιονομική πολιτική. Μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν μπαζούκας και τα συμφέροντά τους είναι αντικρουόμενα» καταλήγουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v