Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κροατία: «Κλειδώνει» το νόμισμα έναντι του φράγκου

Η ισοτιμία θα μείνει σταθερή για 12 μήνες, μέχρι η κυβέρνηση να καταφέρει να έρθει σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Κροατία: «Κλειδώνει» το νόμισμα έναντι του φράγκου

Το κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε σχέδιο της κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με το ελβετικό φράγκο, με στόχο να προστατέψει 60.000 νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους αποπληρωμής δανείων σε φράγκο.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Zόραν Μιλάνοβιτς, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα του για σταθεροποίηση της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο στα 6,39 κούνα, στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει το ανώτατο όριο στην ισοτιμία του φράγκου.

Από τότε, το νόμισμα της Κροατίας έχει βουτήξει περίπου 20% έναντι του ελβετικού φράγκου, εκτοξεύοντας την αξία δανείων στα 27 δισ. κούνα (3,9 δισ. δολάρια).

Στις αρχές της δεκαετίας του 2.000 δεκάδες χιλιάδες Κροάτες πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με δέλεαρ τα χαμηλά επιτόκια που προσέφεραν οι ξένες τράπεζες.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε πως η ισοτιμία θα μείνει σταθερή για 12 μήνες, μέχρι η κυβέρνηση να καταφέρει να έρθει σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v