Ενστάσεις (και) από Κύπρο για την ανακοίνωση των 28 κατά της Ρωσίας

Πολλές χώρες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είχαν την ευκαιρία να προβούν σε σχόλια επί του κειμένου με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί ως δήλωση των αρχηγών κρατών.

Ενστάσεις (και) από Κύπρο για την ανακοίνωση των 28 κατά της Ρωσίας

Ένσταση και δυσαρέσκεια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τη δήλωση για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχει εκφράσει και η κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παρόμοια ήταν και η χθεσινή αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ήταν η πρώτη διπλωματική πράξη ευθύς μετά τη χθεσινή ορκωμοσία της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι αυτό που συνέβη χθες ήταν να δοθεί διορία τριών μέχρι τεσσάρων ωρών στα κράτη - μέλη να τοποθετηθούν επί μίας δήλωσης που είχε ετοιμάσει ο πρόεδρος της ΕΕ και κοινοποιήθηκε μόνο σε ένα άτομο.

Πολλές χώρες, είπε ο εκπρόσωπος, δεν είχαν την ευκαιρία να προβούν σε σχόλια επί του κειμένου με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί ως δήλωση των αρχηγών κρατών.

«Στην περίπτωση της Κύπρου», πρόσθεσε, «η δήλωση στάλθηκε στον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στο παρελθόν οι παραλήπτες ήταν ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ και ο συνεργάτης του μόνιμου αντιπροσώπου».

«Σε αυτή την περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία, και ως εκ τούτου, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε», παρατήρησε ο εκπρόσωπος.

Τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε τις ανησυχίες της, όχι μόνο προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και προς όλους τους επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των 28 αρχηγών κρατών.

Είχαμε επισημάνει ότι η διαδικασία αυτή για τέτοια σοβαρά θέματα δεν ήταν η σωστή καθώς δεν δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά κράτη - μέλη, όπως και η Κύπρος, να εξετάσουν τη σχετική δήλωση», είπε.

«Ο χρόνος που δόθηκε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για μία τέτοια σοβαρή δήλωση δεν είναι η ορθή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Stockwatch.

«Τέτοιες δηλώσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος, «γίνονται συνήθως μετά τα ευρωπαικά συμβούλια, όταν δηλαδή υπάρχει συνάντηση των αρχηγών κρατών, διεξάγεται εκτενής συζήτηση και εκδίδεται κοινή δήλωση».

Ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, ενόψει της αυριανής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη φάση αυτή είναι απόμακρο το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο, είπε, θα χρειάζεται και απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Υπό το φώς των ενστάσεων που διατηρούν αρκετά κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο θα υιοθετηθεί αύριο», διευκρίνισε.

«Η Κύπρος καθώς και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι ο ορθός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης είναι η διπλωματική οδός», παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Μέχρι σήμερα οι κυρώσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που αναμενόταν και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί τόσο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών αλλά και αργότερα σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν να ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις».

Σε ερώτηση πως αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση ευθύς μόλις ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου παρέλαβε τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι στη διάρκεια της διορίας που δόθηκε από την ΕΕ ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος επέβαιναν σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σαουδική Αραβία και μέχρι να δοθεί απάντηση σε αυτό το πλαίσιο των 3- 4 ωρών ο χρόνος είχε εξαντληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v