HΠΑ: H αύξηση φόρων περιόρισε την ανισότητα το 2013

Ακόμα και μετά την μείωση, το εισοδηματικό μερίδιο του 1% παραμένει πάνω από το 20%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την δεκαετία του 1970. «Προσωρινή» η μείωση της ανισότητας, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Emmanuel Saez.

HΠΑ: H αύξηση φόρων περιόρισε την ανισότητα το 2013

To εισόδημα του πλουσιότερου 1% στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2013 λόγω της αύξησης της φορολογίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Με βάση την τελευταία έρευνα του καθηγητή Emmanuel Saez, συνεργάτη του Thomas Piketty, το 2013 υποχώρησε τόσο το εισοδηματικό μερίδιο όσο και τα πραγματικά εισοδήματα (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) της ανώτερης εισοδηματικής τάξης. Ειδικότερα, το εισόδημα του πλουσιότερου 1% υποχώρησε κατά 15% ενώ το μερίδιο του στον συνολικό εισόδημα των ΗΠΑ έπεσε στο 20,1% από 22,8%.

Σύμφωνα με τον κ. Saez η μείωση της ανισότητας μετά από δεκαετίες αύξησης, αντανακλά την εφαρμογή νέων φόρων σε υψηλά εισοδήματα το 2013. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η αναστολή των φοροαπαλλαγών που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπους και την επακόλουθη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 39,6% και την αύξηση του φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη στο 20% από 15%.

Ακόμα και μετά την μείωση, το εισοδηματικό μερίδιο του 1% παραμένει πάνω από το 20%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την δεκαετία του 1970.

«Ως εκ τούτου, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο οι τρέχουσες αυξήσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές να είναι αρκετές για να αντιστρέψουν την δραματική αναρρίχηση του ανώτατου 1%» τονίζει ο κ. Saez.

Ο ίδιος προβλέπει ότι το εισοδηματικό μερίδιο του 1% θα αυξηθεί ξανά το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v