ΕΕ: Εξάμηνη επέκταση των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Η στάση της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική, ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση, τόνισε μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ η Φεντερίκα Μογκερίνι. Πράσινο φως στην επέκταση των κυρώσεων. Θα κατατεθεί πρόταση για προσθήκη νέων ονομάτων.

ΕΕ: Εξάμηνη επέκταση των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά αποφάσισαν να παρατείνουν για έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε πως οι υπουργοί κατέληξαν στην επέκταση των ταξιδιωτικών περιορισμών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε Ρώσους πολίτες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει νέα ονόματα και οντότητες για την λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ίδια τόνισε πως η απόφαση για νέα οικονομικά μέτρα θα ληφθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

"Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση με επιπλέον ονόματα προσώπων και οντοτήτων που θα προστεθούν στη λίστα. Η απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη Σύνοδο στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε σε 10 ημέρες" τόνισε.

Μογκερίνι: Εποικοδομητική η στάση της Ελλάδας

Την εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία, υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του αποψινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Η Φ. Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική, ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.

Κοτζιάς: Εγινε ένας καλός συμβιβασμός

Ο κος Κοτζιάς αμέσως μετά δήλωσε ότι «ήταν μια πολυήμερη διαπραγμάτευση που τελείωσε με ένα καλό συμβιβασμό για την Ευρώπη και τη χώρα». Όπως είπε η διαπραγμάτευση που έγινε αυτές τις ημέρες πέτυχε τους στόχους για τη χώρα μας. «Θέλει γερά νεύρα και υπομονή γιατί τα βιαστικά σχόλια δεν συμβάλουν».

Σημείωσε ότι η αρμόδια η ελληνική αντιπροσωπεία συνέβαλε στον καλό συμβιβασμό και αυτό το παραδέχτηκε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η πλειοψηφία των παρατηρήσεων έγινε δεκτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v