Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Στον αέρα η χρηματοδότηση από την τρόικα

oι διεθνείς δανειστές διεμήνυσαν ήδη προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι μπαίνει οριστικά στο «ψυγείο» η αξιολόγηση του προγράμματος. Στα έντοκα στρέφεται η κυβέρνηση.

Κύπρος: Στον αέρα η χρηματοδότηση από την τρόικα

Εντείνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία του οικονομικού προγράμματος και της χρηματοδότησης της Κύπρου, μετά τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής να παρατείνει μέχρι τις 2 Μαρτίου την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, oι διεθνείς δανειστές διεμήνυσαν ήδη προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι μπαίνει οριστικά στο «ψυγείο» η αξιολόγηση του προγράμματος, σε μια κρίσιμη χρονιά κατά την οποία η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος €2,9 δισ.

Οι πιστωτές επανέλαβαν ότι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται στο 50%, είναι απαραίτητο να αρχίσουν να καθαρίζουν οι βεβαρημένοι ισολογισμοί των τραπεζών.

Πηγή των διεθνών πιστωτών δήλωσε στη StockWatch ότι μετά τη χθεσινή απόφαση της κυπριακής βουλής, το πρόγραμμα αναστέλλεται μέχρι τις 2 Μαρτίου και η δόση των €86 εκ. του ΔΝΤ θα παραμείνει στα ταμεία του διεθνούς οργανισμού.

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τη Λευκωσία καθώς, οι σχεδιασμοί του υπουργείου οικονομικών για έξοδο στις αγορές μετατίθενται, η Κύπρος θα παραμείνει εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το πιο σοβαρό, όπως ανέφερε στη StockWatch ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, πλήττεται για άλλη μία φορά η αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών.

«Ήταν αχρείαστη η απόφαση αυτή» παρατήρησε για να συμπληρώσει πως «η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση».

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της και αναχρηματοδοτεί μέρος του χρέους με την έκδοση γραμματίων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη χθεσινή παρέμβαση του στην ολομέλεια του Σώματος, συνέδεσε την απόφαση για αναστολή των εκποιήσεων με την ρευστοτική κατάσταση της Τρ. Κύπρου. Η Τράπεζα, που στηρίζεται σε έκτακτη ρευστότητα €7 δις από την ΚΤ, θα αναγκαστεί να την αυξήσει κατά €800 εκ., ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v