Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποπληθωρισμός ρεκόρ στην ευρωζώνη - Άγγιξε το -0,6%

Βαθαίνει επικίνδυνα ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη. Άγγιξε το -0,6% τον Ιανουάριο από -0,2% τον προηγούμενο μήνα. Χειρότερα των εκτιμήσεων αποδεικνύονται τα επίσημα στοιχεία.

Αποπληθωρισμός ρεκόρ στην ευρωζώνη - Άγγιξε το -0,6%

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης κατέγραψε την πιο απότομη μείωση στην Ιστορία τον Ιανουάριο, δικαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο αποπληθωρισμός άγγιξε το -0,6% τον Ιανουάριο από -0,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ήταν δυσμενέστερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - ότι ο αποπληθωρισμός θα αγγίξει το -0,5%.

Οι τιμές της ενέργειας βούλιαξαν 8,9% και των μη επεξεργασμένων τροφίμων 0,9%, ενώ αντιθέτως οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1%.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων) ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Σημειώνεται πως και η Γερμανία διολίσθησε σε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο ετήσιος πληθωρισμός βούτηξε στο -0,3% τον Ιανουάριο από 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αρνητική μέτρηση 0,2%.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησαν 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,8%.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να υποχωρούν για κάποιο διάστημα ακόμα. Ο Michala Marcussen, της Societe Generale, δήλωσε: «O γερμανικός πληθωρισμός δεν θα γυρίσει σε θετικό έδαφος πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2015». «Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πληθωρισμού δεν μπορεί να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους» τόνισε ο Rainer Sartoris, οικονομολόγος στην HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v