Αιφνιδιάζει η Ρωσία με μείωση επιτοκίων - Στο 15% από 17%

Ένα μήνα μετά τη σοκαριστική αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, η Μόσχα αλλάζει ρότα. Η κεντρική τράπεζα μειώνει το βασικό της επιτόκιο στο 15%, μετά τις έντονες πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αιφνιδιάζει η Ρωσία με μείωση επιτοκίων - Στο 15% από 17%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αιφνιδίασε προχωρώντας σε μείωση του βασικού της επιτοκίου. Συγκεκριμένα το επιτόκιο μειώθηκε στο 15% από 17% μέχρι πρότινος. Κανένας από τους 32 οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg δεν είχε προβλέψει τέτοια κίνηση.

«Το ακραίο σοκ στη συναλλαγματική ισοτιμία και στα επιτόκια εξακολουθεί να προκαλεί κύματα οδύνης στον τραπεζικό κλάδο και στον κλάδο του real estate, δικαιολογώντας τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει ο Vladimir Kolychev, επικεφαλής ανάλυσης για τη Ρωσία της VTB Capital.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως μόλις πριν από έναν μήνα η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προχωρήσει στη σοκαριστική αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, από το 10,5% στο 17% σε μία ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης του ρουβλίου που φέτος υποχωρεί 13% και το 2014 κατέγραψε βουτιά 46%.

Η διοικητής της τράπεζας Elvira Nabiullina είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από αξιωματούχους αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Προσφάτως, ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska προειδοποίησε για πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v