Δανία: Το 2ο χαμηλότερο yield στον κόσμο (0,13%)

Μόνο η Ελβετία, που έχει αρνητικό κόστος 10ετούς δανεισμού, διαθέτει χαμηλότερο 10ετές yield από της Δανίας.

Δανία: Το 2ο χαμηλότερο yield στον κόσμο (0,13%)

To βασικό επιτόκιο δανεισμού της Δανίας βούλιαξε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στον κόσμο, αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων μέχρι νεωτέρας. 

Το yield στο 10ετές κρατικό ομόλογο της Δανίας βούλιαξε από το 0,36% στο 0,13% σήμερα, χαμηλότερα από το αντίστοιχο yield της Γερμανίας –το οποίο παραδοσιακά παρακολουθεί στενά- και της Ιαπωνίας. Μόνο η Ελβετία, που έχει αρνητικό κόστος 10ετούς δανεισμού, διαθέτει χαμηλότερο συντελεστή από της Δανίας.

Την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών να ανασταλούν οι εκδόσεις εγχώριων και ξένων εντόκων γραμματίων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο της κορόνας επί τρίτη φορά σε ένα 15ήμερο, στο -0,5% για να προστατεύσει την συναλλαγματική σύνδεση του εθνικού νομίσματος με το ευρώ.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η αναστολή των εκδόσεων έχει στόχο να χαμηλώσει τα yields και να μειώσει την ελκυστικότητα των δανέζικων χρεογράφων, και οι περισσότεροι παρατηρητές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί άρση της συναλλαγματικής σύνδεσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v