ΟΟΣΑ: Πτώση πληθωρισμού σε χαμηλό 5ετίας

Οι τιμές ενέργειας στα μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν 6,3% στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με ετήσια πτώση 2,2% τον Νοέμβριο.

ΟΟΣΑ: Πτώση πληθωρισμού σε χαμηλό 5ετίας

Οι συντελεστές του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη έχουν διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο ύφεσης που ακολούθησε την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που θα προκαλέσει πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων ή άλλα μέτρα χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος συντελεστής πληθωρισμού στα 34 μέλη που καλύπτει ο οργανισμός, διολίσθησε στο 1,1% τον Δεκέμβριο από 1,5% τον Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2009.

Οι τιμές ενέργειας στα μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν 6,3% στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με ετήσια πτώση 2,2% τον Νοέμβριο. Ο «δομικός» πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,8% υποδεικνύοντας ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Μόνο στην Ευρώπη έχουν συμβάλλει οι πτώσεις των τιμών ενέργειας στην πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος κινείται χαμηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Στην αρχική εκτίμηση για την Ιανουάριο, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκαν 0,6% σε σύγκριση με πέρσι, έχοντας υποχωρήσει 0,2% τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v