Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάιντμαν: Με αυστηρά κριτήρια η χρήση του ELA

Ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank ζητά αυστηρότητα από την ΕΚΤ. Καλεί τους πολιτικούς να ανταποκριθούν στις ευθύνες που τους αναλογούν.

Βάιντμαν: Με αυστηρά κριτήρια η χρήση του ELA

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Γερμανός τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων.

«Η ρευστότητα του ELA θα πρέπει να δίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο σε φερέγγυες τράπεζες» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung και συμπλήρωσε: «Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά κριτήρια με τον ELA. Εάν από αυτό υπάρξουν επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, τότε θα πρέπει οι πολιτικοί να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους»

«Κυβερνήσεις και κοινοβούλια πρέπει να λάβουν αποφάσεις για το εάν και πως θα κρατήσουν ζωντανές τις τράπεζες ή θα τις εκκαθαρίσουν. Εν τέλει, αυτό μπορεί να αφορά τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών».

Παράλληλα, σε ξεχωριστές δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίου στη Βενετία, ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως κάθε κράτος-μέλος έχει την ευθύνη των δημοσιονομικών του αποφάσεων και προειδοποίησε πως οιαδήποτε κίνηση στήριξης μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις για όλους. Έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αυτό "δείχνει τη δυσκολία που υπάρχει στην αποδοχή ευρωπαϊκής επιρροής στην εθνική πολιτική". Επανέλαβε λοιπόν ότι δεν θα πρέπει να διευρυνθεί οι αμοιβαιότητα κινδύνου "χωρίς να παραχωρηθεί κυριαρχία στον προϋπολογισμό".

Σε ότι αφορά την κρίση της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν επέμεινε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων "που απαιτεί εμμονή". "Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας. 

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Les Echos, το μέλος της ΕΚΤ, Πετερ Πράετ, αναφερόμενος στην απόφαση της Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαφανείς κανόνες και πρέπει να τους εφαρμόσει.

Ο ίδιος σχολίασε πως «δεν είναι ικανοποιημένος» με τον σημερινό ρόλο της ΕΚΤ στην Τρόικα που επιβλέπει την Ελλάδα.

Ο κ. Praet σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υπερβολικά χαμηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έκανε λόγο για πρώτες ενδείξεις βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε πως η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα από το QE εάν χρειαστεί, όμως είναι αισιόδοξος πως το QE θα είναι αποτελεσματικό.

δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα κράτη μέλη έχουν την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώεις των δικών τους αυτόνομων δημοσιονομικών αποφάσεων. Εάν οι αγορές βλέπουν τη νομισματική ένωση ως ένα σύστημα αμοιβαίας οικονομικής στήριξης, τότε σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων, οι αμφιβολίες για τη φερεγγυότητας μίας χώρας θα μπορούσαν να μεταδοθούν πιο γρήγορα στα άλλα κράτη μέλη"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v