Ελληνική: Στοχεύει σε διπλάσια δάνεια το 2015

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Μπερτ Πιλς σημείωσε πως η τράπεζα στοχεύει να διπλασιάσει την παραχώρηση νέων δανείων το 2015 σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ελληνική: Στοχεύει σε διπλάσια δάνεια το 2015
Η Ελληνική Τράπεζα, βασιζόμενη στην υψηλή ρευστότητά της, στοχεύει να αυξήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιό της και να εξεύρει τρόπους αξιοποίησης των ρευστών διαθεσίμων της, δηλώνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Μπερτ Πιλς, προσθέτοντας πως η τράπεζα στοχεύει να διπλασιάσει την παραχώρηση νέων δανείων το 2015 σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναφέρει το StockWatch.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πιλς, ο οποίος ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του στα μέσα Ιανουαρίου, τονίζει πως η τράπεζα θα μπορούσε να εμπλακεί και στην αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων, καθιστώντας σαφές πως δεν έχει εισέλθει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο που να διευκολύνει τέτοιες συναλλαγές.

Ο κ. Πιλς πιστεύει πως τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο θα αρχίσουν την κάθοδο εφόσον μειώνονται και τα καταθετικά επιτόκια.

Εκτιμά ότι, ακολουθώντας πιο συνετές τραπεζικές πρακτικές, η Ελληνική Τράπεζα στην ουσία βγήκε αλώβητη από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2012, που οδήγησε την κυβέρνηση στο μηχανισμό στήριξης. Η τράπεζα κάλυψε τις δυνητικές κεφαλαιακές της ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να ζητήσει κρατική στήριξη, σημειώνει.

Ως αποτέλεσμα, λέει ο κ. Πιλς, η τράπεζα είδε την καταθετική της βάση να αυξάνεται σταθερά το 2014 και το 2015.

«Ήμασταν μια σχετικά συντηρητική τράπεζα και ως αποτέλεσμα δεν υποβλήθηκε σε οποιαδήποτε διαδικασία εξυγίανσης, ούτε κρατικοποιηθήκαμε ούτε ανακεφαλαιοποιηθήκαμε με ίδια μέσα. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο συντηρητισμού και εξετάζουμε τρόπους να επενδύσουμε τα ρευστά διαθέσιμα μας ίσως κάπως διαφορετικά, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης που η τράπεζα είχε στο παρελθόν», προσθέτει ο κ. Πιλς.

Ο Ολλανδός τραπεζίτης χαρακτηρίζει «πρόκληση» την υψηλή ρευστότητα της τράπεζας σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης δανείων στον απόηχο μιας οικονομικής συρρίκνωσης εδώ και τρία και πλέον χρόνια, αλλά και λόγω των αρνητικών επιτοκίων που επιβάλλει η ΕΚΤ στην υπερβολική ρευστότητα, τονίζοντας δε ότι «νοιώθει πολύ καλά».

«Σε συνθήκες αβεβαιότητας είναι καλύτερα να έχεις ρευστότητα. Η ρευστότητα σημαίνει ότι είσαι ισχυρός, σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να μεγαλώσεις», υποδεικνύει.

Σύμφωνα με τον κ. Πιλς, ο σημαντικότερος μεσοπρόθεσμος τρόπος είναι η μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου και η εξέταση τρόπων επένδυσης των ρευστών διαθεσίμων της τράπεζας.

«Το πρώτο βήμα είναι τα δάνεια και το δεύτερο είναι η επένδυση των ρευστών διαθεσίμων με ένα πιο διεκδικητικό τρόπο, χωρίς όμως να αναλαμβάνουμε υπερβολικά επίπεδα κινδύνου», προσθέτει.

Σε σχέση με το σχέδιο παραχώρησης φθηνών εταιρικών δανείων με επιτόκιο από 3%, συνολικού ύψους €70 εκ., ο κ. Πιλς είπε στο ΚΥΠΕ πως η τράπεζα σε δύο μόλις βδομάδες έλαβε αιτήσεις δανείων που ανέρχονται σε €45 εκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v