Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση βρίσκονται πίσω από την διεύρυνση των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Vox ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Σε ερώτηση του Vox για τα αίτια της αύξησης των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα απάντησε:
«Ένα μέρος έχει να κάνει με την τεχνολογία και το γεγονός ότι πολλά επαγγέλματα εξαφανίζονται – ταξιδιωτικοί πράκτορες, ταμίες στις τράπεζες, μεσαία διοικητικά στελέχη – εξαιτίας των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο».
«Ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση και την μείωση της απόστασης με τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε κάποια τεράστια διαρθρωτικά πλεονεκτήματα γιατί οι ανταγωνιστές μας είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο και είχαμε κάνει επενδύσεις που μας είχαν φέρει μπροστά, είτε στην εκπαίδευση είτε στις υποδομές είτε στην έρευνα και ανάπτυξη. Και κάπου το 1970 και 1980 τα πλεονεκτήματα αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται, καθώς εξαιτίας της τεχνολογίας, οι εταιρείες γίνονται πιο αποτελεσματικές»
«Ένα τελευταίο συστατικό είναι ότι οι εργαζόμενοι είχαν όλο και μικρότερη δυνατότητα πίεσης, εξαιτίας των αλλαγών στους εργατικούς νόμους και την δυνατότητα του κεφαλαίου να μετακινείται ενώ η εργασία μένει ακίνητη».