Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Στέρησε τα «ΑΑΑ» από την Αυστρία

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές. Αιτία το υψηλό δημόσιο χρέος. Παράλληλα προχώρησε στην υποβάθμιση και της Ουκρανίας.

Fitch: Στέρησε τα «ΑΑΑ» από την Αυστρία
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης Αυστρίας και Ουκρανίας προχώρησε η Fitch, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές. Παράλληλα επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «F1» της χώρας.

Η Fitch αποδίδει την υποβάθμιση στις προβλέψεις για ενίσχυση του δημοσίου χρέους της Αυστρίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα παραμείνει αυξημένο για καιρό. Αυτό αναμένεται να μειώσει την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει πιθανά σοκ, σημειώνει.

Όπως επισημαίνει το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 89% του ΑΕΠ το 2015, ποσοστό υψηλότερο από όλα τα κράτη που βαθμολογούνται «ΑΑΑ» (σ.σ. η μέγιστη βαθμολόγηση), πλην των ΗΠΑ.

Η Fitch είχε προειδοποιήσει ότι χρέος στο 80-90% του ΑΕΠ είναι το όριο για τα κράτη με την μέγιστη βαθμολόγηση στα ratings, υπό τον όρο ότι το χρέος βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Ωστόσο με την Αυστρία δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι ανάλογο, τονίζει η Fitch, προβλέποντας ότι το χρέος θα υποχωρήσει οριακά κάτω από το 86% του ΑΕΠ το 2017.

Εν τω μεταξύ ο οίκος υποβάθμισε σε «CC» από «CCC» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας, ενώ επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «C»

Η Fitch αναφέρει ότι το δάνειο που ενέκρινε το ΔΝΤ προς την χώρα καλύπτει τα χρηματοδοτικά κενά της ωστόσο θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με την Fitch οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη μια υποβάθμιση είναι η αποτυχία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιθανή αναδιάρθρωση δανείων του ιδιωτικού τομέα αλλά και η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v