Moody's: Υποβάθμισε σε «Ba1» τη ρωσική οικονομία

Παραμένουν αρνητικές οι προοπτικές για τη Ρωσική οικονομία. Αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Μιλά για «παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα» στους οποίους η απόφαση του οίκου αξιολόγησης.

Moodys: Υποβάθμισε σε «Ba1» τη ρωσική οικονομία

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας σε "Ba1" από "Baa3" προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Moody's ενώ διατηρεί αρνητικό το «outlook".

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody's, η υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας οφείλεται μεταξύ άλλων, στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και στις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και στο ρωσικό ρούβλι που υπονομεύουν περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας παρά τις δημοσιονομικές και νομισματικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική ευρωστία της κυβέρνησης θα περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας των δημοσιονομικών πιέσεων και της συνεχιζόμενης μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων εξαιτίας των συνεχιζόμενων εκροών και της περιορισμένης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αντίδραση από Μόσχα

Σε «παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα», βασίστηκε η υποβάθμιση δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ αντιδρώντας στην απόφαση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η υποβάθμιση αυτή βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές» προβλέψεις, καθώς ο διεθνής οίκος είχε κάνει απαισιόδοξες παραδοχές που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προβλέψεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Θεωρώ ότι η αξιολόγηση του Moodys δεν είναι απλά εξαιρετικά αρνητική, αλλά βασίζεται σε εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις που δεν έχουν αναλογίες σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει αμφιβολίες για την αμεροληψία των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της ρωσικής βαθμολογίες, περιγράφοντας τα κίνητρά τους ως πολιτικά σε σχέση με την αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για την Ουκρανία.

«Υποθέτω ότι στη λήψη της απόφασης σχετικά με τη μείωση της αξιολόγησης, ο οργανισμός οδηγήθηκε πρώτα απ' όλα από παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο Άντον Σιλουάνοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v