Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποπληθωρισμός 0,6% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Μόνο Μάλτα και Αυστρία καταγράφουν αύξηση τιμών.

Αποπληθωρισμός 0,6% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Η κάθετη πτώση που καταγράφεται στην αγορά ενέργειας βαθαίνει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat μόνο Μάλτα και Αυστρία καταγράφουν - οριακή έστω- αύξηση των τιμών. 

Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία είχε βυθιστεί στη δίνη της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο αποπληθωρισμός ήταν εντονότερος στην Ελλάδα και στην Ισπανία, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες είχαν αρνητικό πρόσημο στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν την ίδια περίοδο τη μεγαλύτερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2009, με την τιμή του πετρελαίου Brent να διαμορφώνεται κοντά στα 58 δολ. ανά βαρέλι. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησε στο 0,6% τον Ιανουάριο από 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v