Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Προειδοποιεί τις μεγάλες τράπεζες για νέες αυξήσεις κεφαλαίου

H επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Daniele Nouy, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα του κεφαλαίου αλλά με το πως ορίζεται σε εθνικό επίπεδο.

ΕΚΤ: Προειδοποιεί τις μεγάλες τράπεζες για νέες αυξήσεις κεφαλαίου

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, προειδοποίησε η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Daniele Nouy.

Σε συνέντευξη της στους F.T., η κ. Nouy τόνισε ότι λόγω της προσπάθειας εναρμονισμού των κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια στα διάφορα κράτη μέλη, οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια.

Η ίδια τόνισε πως ενδέχεται να χρειαστεί και νέα νομοθεσία από τις Βρυξέλλες.

«Ορισμένες τράπεζες χρειάζεται ακόμα να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια» είπε σε συνέντευξη της την Τρίτη η κ. Nouy. «Δεν έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα του κεφαλαίου, αλλά με τον ορισμού του. Υπάρχουν κατά τη γνώμη υπερβολικά πολλές εθνικές εκδοχές για τον ορισμό του κεφαλαίου στην Ευρώπη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» υποστήριξε. «Ίσως χρειαστεί να πάμε στο νομοθετικό σώμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ζητήσουμε μεγαλύτερη εναρμόνιση των ρυθμίσεων» πρόσθεσε.

«Στην κορυφή της ατζέντας του SSM είναι η τυποποίηση των εθνικών εξαιρέσεων, θέλουν να τα σταματήσουν όλα αυτά. Υπάρχουν ερωτήματα για την ποιότητα του κεφαλαίου ισπανικών τραπεζών, αλλά και ελληνικών και ιταλικών» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως η Monte dei Paschi di Siena, η μεγαλύτερη «αποτυχία» των stress test, ανέβασε αυτόν τον μήνα το ποσό της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου κατά ένα Πέμπτη, στα 3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v